Index Vakbarát Hírportál

Németh Szilárd: A napnál világosabb, melyik lyukból fúj a szél

2014. szeptember 9., kedd 15:07

Egy valódi impresszum nélküli jobboldali kiadvány jobboldalt szapuló, valószínűleg hamisított számával kapcsolatos per kezdődött négy év nyomozás után a kispesti bíróságon. A Csepel.info 2010. októberi második száma miatt Németh Szilárd csepeli fideszes polgármester és Borbély Lénárd, a Fidesz jelenlegi polgármesterjelöltje fordult annak idején a hatóságokhoz, mert a lapban többek között pénzügyi visszaéléssel és házasságtöréssel vádolták meg őket. A perből kiderült, hogy nem emlékeznek, annak idején ismeretlen tettes ellen tettek-e feljelentést, most viszont azt szeretnék, ha Szenteczky János szocialista jelölt kapna büntetést rágalmazásért..

A történet úgy kezdődött, hogy Németh Szilárd és Borbély Lénárd éppen „járőrözött” Csepelen.

A 2010. októberi önkormányzati választás előtti „zaklatott napokban” járták a választókerületeket, amikor bejelentést kaptak, hogy a fideszes aktivisták az egyik utcában furcsa kiadványt találtak. Némethék a helyszínre siettek, és még épp időben meg tudták akadályozni, hogy a postaládákba dobáljanak 11 ezer példányt a Csepel.info internetes hírblog második nyomtatott számából. Kihívták a rendőrséget.

Az esetet Németh Szilárd ismertette kedden a kispesti bíróságon, ahol szinte pontosan négy évvel később nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás ügyében indult meg az elsőfokú eljárás. A vádlott Szenteczky János, a csepeli MSZP elnöke és fővárosi alelnöke.

A per furcsán kezdődött. Szenteczky ügyvédje szerint ugyanis a rendőrségnek, majd pedig az ügyészségnek már rég meg kellett volna szüntetnie a nyomozást, mert az iratok között nincs sem valódi feljelentés, sem magánindítvány, holott ezek nélkül nem lehet lefolytatni egy büntető eljárást. A tárgyalás során ki is derült, tényleg elég nagy a bizonytalanság akörül, hogyan is indult el a vizsgálat, és hogyan lett vádlott Szenteczkyből, aki ellen egyébként 2010 óta több mint húsz eljárást kezdeményeztek Némethék.

Sem a polgármester, sem az utódjelölt nem emlékezett arra, hogy annak idején ismeretlen tettes ellen tettek-e feljelentést, vagy ha nem, akkor mikor és hogyan merült fel bennük, hogy az MSZP-s politikus állhat a fideszes mutyikat, magánéleti botrányokat, csalásokat emlegető lap mögött. Németh Szilárd többször megismételte, ehhez neki nem kellett bizonyíték, mert a „napnál világosabb volt számára”, hogy honnan fúj a szél. Ilyen mérvű cinizmusra szerinte csak baloldali politikai ellenfelei képesek.

Tény azonban, hogy Szenteczky neve egy 2011-es iratban bukkant fel először a nyomozásban. A bírósági papírok között egy 2008-as elődátumozású, kézzel 2010-re javított „nyilatkozatban” még mind Németh, mind Borbély ismeretlen tettes ellen kérték a vizsgálatot. Az is tény, hogy a vádirat szerint – amelyet maga a Csepel.info már a bírósági per kezdete előtt közzétett Kimeríti-e a Btk.-t a csepeli MSZP? címmel – a hatóságok nem sok kézzel fogható eredményt tudtak összeszedni a többéves nyomozás során. A vád szerint Szenteczky „fel nem deríthető körülmények között” szervezte meg a lapszám kiadását, hogy Németh és Borbély becsületének csorbítására alkalmas tényeket állítson.

További csavar a történetben, hogy a lapban szereplő legkeményebb állítások gazdája minden kétséget kizáróan egy volt fideszes politikus. Horváth József, a Fidesz egykori országgyűlési képviselőjelöltje, csepeli önkormányzati képviselője egy hangfelvételen pakolt ki Némethről és a pártkatonájának nevezett Borbélyról. A lap jelentős részében a kerületben közismert fideszes nyilatkozatát idézte.

Németh Szilárd szerint Horváth sértett ember volt, eltávolodott a párttól, és gyűlölte azokat, akik megakadályozták, hogy 2010-ben újraindulhasson.

A Csepel.infóról Németh és Borbély is határozottan kijelentette, hogy a Fidesz lapja, és Ábel Attila jelenlegi alpolgármester az egyik szerkesztője. 2010-ben azonban jóval zavarosabb volt a helyzet. Az eredetileg internetes terjesztésű blog impresszuma ugyanis csupán annyit árult el, hogy „egy kis baráti társaság szerkeszti, melynek célja az, hogy a Csepelről és a csepeliekről szóló közéleti, kulturális, közlekedési, politikai és sporthírek mindenki számára elérhetők, olvashatók legyenek”. A lap korábbi cikkeinek óriási szerepe volt a 2010-es országgyűlési választási idején a csepeli lakásmutyiként elhíresült MSZP-t és főként Szenteczkyt érintő botrány kirobbanásában. A fideszes kötődést nagyon sokáig tagadták. Így a lap valódi szerzőiről jóval később, 2012-ben vált csak ismertté, hogy kicsodák.

Szenteczky János a perben tagadta, hogy bármi köze lett volna a Csepel.info 2010-es számához. A per novemberben folytatódik.

Rovatok