Index Vakbarát Hírportál

Az ELTE BTK listabotrányába belebukott, de az országos HÖOK-elnökségbe azért jó lesz

2014. szeptember 15., hétfő 13:27 | aznap frissítve

A bölcsészkari HÖK volt vezetője képviselné az egyetemet az országos hallgatói érdekképviseleti csúcsvezetésben, ezt állítólag a HÖOK leendő elnöke szeretné. Az illegális listázásról szóló hírek után az ELTE-ről távozó tanársegéd pedig most jobbikos polgármesterként mindent látó kamerarendszert akar kiépíteni a bulinegyedben.

Az ELTE Tanító- és Óvóképző gólyatáborában történt nemi erőszak, valamint az Állam- és Jogtudományi karon énekeltetett obszcén dalok miatti botrány árnyékában összeült az egyetem hallgatói önkormányzata (EHÖK), hogy eldöntse, ki a legalkalmasabb arra, hogy az ELTE-t az országos hallgatói szervezet elnökségében képviselje.

A választás arra a HÖK-vezetőre, Garbai Ádámra esett, aki az egyetem előző súlyos botrányába bukott bele.

Koliba nem vesszük fel

Garbai Ádám a bölcsészkari hallgatói érdekképviseletet vezette elnökként, amikor tavaly kirobbant a listabotrány.

„Basznivaló egyiptológus", „biztos, hogy ratyi", „LMP-s pina, ne vigyük le", „Pistának jó lesz", „liberó buzigyerek", „koliba nem vesszük fel"   

– az ATV-hez eljutott listából tavaly februárban derült ki, hogy a BTK-n évek óta közösségi oldalak alapján profilozzák a bekerülő hallgatókat és listát vezetnek róluk. A nyilvánosságra került dokumentum alapján a lista készítőit a gólyák vélt származása és politikai nézetei, valamint szexuális irányultsága mellett leginkább az érdekelte, hogy a lányok mennyire néznek ki jól, kinek mennyire jó a teste, az arca, mennyire „baszható".

A listázás elsődleges célja azonban a hálózatépítés lehetett. A bölcsészkari hallgatói önkormányzat pozícióit elfoglaló Jobbik-közeli társaság így szűrte ki, kiből érdemes kinevelni a párt számára az utánpótlást. Illetve, hogy az egyetemen mely hallgatókból lehetnek majd megbízható HÖK-ösök – olyanok, akik szavazataikkal hozzájárulnak a bölcsészkari vezetés újraválasztásához. Forrásaink szerint magát Garbait is így nevelte ki a BTK-s HÖK-vezetés.

Megfelelő ember a megfelelő feladatra

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, bukása után Garbai az országos hallgatói érdekképviselet (Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, HÖOK) 24 fős választmányának tagja lett. Múlt héten azonban az EHÖK elnöksége úgy döntött, egyenesen a HÖOK elnökségébe, vagyis a tíz fős országos csúcsvezetésbe javasolják.

A vasárnap este közzétett jegyzőkönyvből az derül ki, hogy a HÖOK leendő vezetője, az országos szervezet irányítását egyedüli indulóként megpályázó Gulyás Tibor jelezte, azt szeretné, ha az ELTE Garbait delegálná a csapatába. Az EHÖK elnöksége szimpátiaszavazásán 5-3 arányban

átment a gólyalistabotrányba belebukott BTK-s vezető jelölése, aki a HÖOK-ban mi mással foglalkozhatna, mint az ifjúságüggyel.

Az ember, aki szeretne mindent tudni másokról

Garbain kívül még egy „áldozata" volt a botránynak, Stummer János, a KolHÖK (kollégiumi hallgatói önkormányzat) volt elnöke, aki tavaly februárig tanársegédként dolgozott az ELTE BTK-n. A gólyákról vezetett, személyes adatokat gyűjtő listában az egyik diák neve mellett azonban szerepelt az a megjegyzés, hogy „faszkalap újpestdrukker (stummer voltam)″. Stummer ugyan tagadta, hogy köze lenne a listához és perrel fenyegetőzött, ha valaki leírja a nevét, de azért gyorsan bejelentette, inkább magától otthagyja egyetemi állását.

Ám az ő karrierje sem tört meg: Stummer most, a 2014-es önkormányzati választáson már a Jobbik erzsébetvárosi polgármesterjelöltje. És hogy mi az egyik fő kampányüzenete az illegális listázásról szóló hírek után az ELTE-ről távozó fiatal politikusnak? Ez:

„Kiépítjük a mindent látó és rögzítő kamerarendszert!"
Ba Dum Tss!

Rovatok