Index Vakbarát Hírportál

Retteghet mindenki, akit Laci néni nevezett ki

2014. szeptember 18., csütörtök 15:16 | aznap frissítve

A csütörtök fekete nap a kormányzati infrastrukturális cégeknél: Seszták Miklós fejlesztési miniszter lefejezte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t és a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t. Mindkét cég vezérigazgatója még az előző fejlesztési miniszter, Németh Lászlóné idején került a posztjára.

Az Index információi szerint két nagy állami cég vezetőjét is menesztette Seszták Miklós.

A Nol.hu írta meg, hogy a miniszter leváltotta a NIF éléről Dudik Jánost. A vezérigazgató szeptember 18-i határidővel távozik posztjáról. A bejelentésre és a hivatalos indoklásra még várni kell. A Nol.hu szerint azonban a beruházó cég tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. nem foghatja a személycserét az elmúlt évek út- és vasútépítési projektjeinek sikertelenségére.

A kirúgást inkább az állami cégeknél folyó simicskátlanítás újabb fordulójának tudják be.

Az Index úgy tudja, megkapta a leváltását tartalmazó üzenetet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezetője, Mázsi Attila is. Ő nem tartozott a politikailag beágyazott cégvezetők közé, a sok személycsere után a cég pénzügyi és számviteli osztályáról került kizárásos alapon a posztra.

Ezért többen úgy vélik, hogy a leváltási hullám már mindenkit elérhet, aki az előző fejlesztési miniszter, Németh Lászlóné idején került vezetői posztra. Mint ismert, a hivatali ideje alatt csak Laci néniként emlegetett Némethnét korábbi munkahelyei és személyi kapcsolódásai miatt a Simicska–Nyerges-érdekkör államigazgatási képviselőjeként tartották számon, és miniszteri leváltása volt az egyik első üzenet Orbán Viktor részéről, hogy gazdasági kurzusváltás következik.

Némethné utódja, Seszták Miklós nem sokkal kinevezése után egy Napi Gazdaságnak adott interjúban konkrét nevek nélkül jelentette be, hogy több állami cégnél vezetőváltás várható. Közben nagy tisztogatás indult a minisztériumban is. Az Index nemrég megírta, hogy a nyáron összesen 18 vezetőnek kellett távoznia.

Rovatok