Index Vakbarát Hírportál

Szijjártót kinevezték, Győrit felmentették

2014. szeptember 23., kedd 18:33

Kedden kinevezte Áder János államfő külgazdasági és külügyminiszterré Szijjártó Pétert, aki szerdán teheti le a parlamentben a miniszteri esküt. A kinevezés a Magyar Közlönyben jelent meg. Szijjártó Pétert szeptember 23-i hatállyal nevezte ki tárcavezetővé a köztársasági elnök.

Az új miniszter a szerdai plenáris ülésen, közvetlenül a napirend elfogadása után teheti le az esküt. Az Országgyűlés négy szakbizottsága, a külügyi, az európai ügyi, a gazdasági, valamint a nemzeti összetartozás bizottsága szombaton hallgatta meg Szijjártó Pétert, és támogatta miniszteri kinevezését.

Új világrend

A politikus a meghallgatáson azt mondta: a magyar külpolitikát meg kell újítani az új világrend követelményeinek megfelelően, így a külpolitika feladatának a magyar gazdasági érdekek érvényesítésének kell lennie.

Múlt pénteken jelentették be, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Szijjártó Pétert, a tárca eddigi parlamenti államtitkárát javasolja külgazdasági és külügyminiszterré kinevezni, miután Navracsics Tibor uniós biztossá jelölése miatt lemondott miniszteri megbízatásáról.

Felmentették a külügyi tárca államtitkárát

Győri Enikő, a Külgazdasági és Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkárát Áder János szeptember 20-ai hatállyal mentette fel - áll a keddi Magyar Közlönyben. Az Index úgy tudja, Győri Madridba megy nagykövetnek. 

Győri 2010-től volt a Külügyminisztérium európai ügyekért felelős államtitkára. Idén az új kormány megalakulásakor Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter az európai uniós ügyekért felelős államtitkárnak kérte fel.

Rovatok