Index Vakbarát Hírportál

Egy helyben totyogott négy főpolgármester-jelölt

2014. szeptember 25., csütörtök 12:56

Csonka főpolgármester-jelölti vitát rendeztek csütörtök délelőtt Budapesten, ahol az indulók jórészt a saját visszalépésük esélyeiről beszélgettek. Magyar György szerint a baloldalon öt helyett egy jelölt kell Tarlóssal szemben, és ő visszalép, ha mások is. Bokros szerint is vissza kell lépni, mégpedig az ő javára. És hogy végül visszalépett-e valaki? Sosem találnák ki!

Ritka pillanat, amikor egy kampányban a jelöltek nyilvánosan is szembenéznek azzal, hogy igazából esélytelenek a választáson. Márpedig éppen ez történt a Republikon Intézet kerekasztal-beszélgetésén, ahol négy főpolgármester-jelölt alapvetően a visszalépés esélyeiről vitatkozott.

Bodnár Zoltán, a Liberálisok, Bokros Lajos, a MoMa, Csárdi Antal, az LMP jelöltje, illetve a függetlenként induló Magyar György aztán végül arra jutott, hogy senki nem lép vissza senkinek a javára, bár nagyon-nagyon fontos lenne leváltani Tarlós Istvánt.

A beszélgetés ötperces programismertetéssel kezdődött volna, ám Magyar György nem zavartatta magát, és rögtön az elején ki merte mondani, hogy a király meztelen:

A mi programjainknak nincs most jelentősége. A lényeg, hogy marad-e a főpolgármester a helyén, vagy valaki le tudja váltani.

Majd Magyar ezt ezzel fokozta: 

Egy szék van, nem ülhetünk bele ketten, négyen, kilencen. Lépjen vissza egy vagy inkább négy jelölt, hogy egy erős jelölt maradjon Tarlóssal szemben!

Visszalépjek, ne lépjek vissza?

A beszélgetést moderáló Pikó Andrásnak így nem is maradt más választása, mint végigkérdezni a jelölteket, hogy nos, akkor ki hajlandó visszalépni, és kinek a javára. A négy jelölt persze négyféleképp reagált:

maradt az egy helyben totyogás.

A jelöltek ezek után a programjukról, a legsürgetőbb lépésekről, Budapest lehetőségeiről vitatkoztak. Tehát éppen arról, amiből egy szó nem fog megvalósulni, ha egyikük sem lép vissza. 

És a többiek?

Kiderült még az is, hogy a vitáról miért hiányzott Tarlós István, Falus Ferenc és a jobbikos Staudt Gábor. Horn Gábor egykori SZDSZ-es politikus, a szervező Republikon Intézet vezetője elárulta, hogy a Jobbik jelöltje azért nincs itt, mert nem hívták. „A Republikon egy liberális Intézet, nekünk nincs beszélnivalónk a Jobbikkal" – mondta Horn.

Tarlós István főpolgármestert viszont meghívták, de nem jelzett vissza, így nem tudják a szervezők sem, miért nem jött el. Ahogy tegnap megírtuk, úgy is lett: Falus Ferenc sem volt jelen, bár a beszélgetés meghívójában ott szerepelt a neve. Horn ezt azzal indokolta, hogy „az elején kaptunk egy emailt tőle, hogy örömmel eljön. Majd egy héttel ezelőtt egy kollégája jelezte, hogy nem tartja érdeminek a vitát Tarlós István nélkül, viszont nem írták, hogy nem fog eljönni, ezért szerepelt végig a programban."

Rovatok