Index Vakbarát Hírportál

A vezető MSZP-sek nem támogatják Bokrost, a fővárosi MSZP-sek viszont igen

2014. szeptember 29., hétfő 19:32 | aznap frissítve

A bázisdemokrácia legnagyobb ünnepe a mai a szocialistáknál, akiknek a vezetői nem kívánják támogatni Bokros Lajos főpolgármester-jelöltet, viszont a budapesti MSZP-sek beálltak mögé. Nem értik?

Az MSZP elnöksége nem támogatja Bokros Lajost - tudtuk meg egy MSZP-s elnökségi tagtól, miután hétfőn az általuk támogatott Falus Ferenc visszalépett, és név szerint nem nevezve a Moma jelöltjét, de Bokros Lajost támogatja.

Szocialista forrásunk arra hivatkozott, hogy nem fogadhatják el, hogy kész helyzet elé állítsák őket. Az MSZP hétfő esti ülésén több elnökségi tag kifogásolta, hogy rossz üzenet lenne, ha az MSZP beállna egy olyan jobboldali jelölt mögé, aki a megszorításairól híres.

Nem számít

Az MSZP szervezeti és működési szabályzata szerint önkormányzati választási kérdésekben (jelölés, támogatás, visszalépés) a helyi szervezetek szava a döntő, vagyis a budapesti párttanács támogató véleménye számít hivatalosan.

Az MSZP-sek sérelmezték azt is, hogy Szigetvári és Gyurcsány csak közölte velük a helyzetet, és nem hagytak érdemi beleszólást. Hivatalosan az este ülésező budapesti párttanács dönt arról, beáll-e a párt Bokros Lajos mögé.

Este a Budai Liberális Klubban elkezdődött egy hárompárti baloldali beszélgetés, amelyen Bokros Lajos, Falus Ferenc és Horváth Csaba is részt vesz.

Horváth Csaba a beszélgetésen elmondta, hogy az MSZP döntése a következő volt:

tudomásul vesszük az Együtt és a DK közös döntését, Falus visszalépést Bokros javára, ha jól értettük a bejelentést, de a választókra bízzuk ennek a döntésnek az elbírálását.

Mint mondta, Bokros Lajos egy jobboldali konzervatív demokrata politikus, csak a demokrata jelzőnél van közös pont az MSZP és Bokros között, így "ugyanazzal a vehemenciával, lelkesedéssel nem tudjuk támogatni, mint Falus Ferencet".

Horváth azt is mondta, hogy

a baloldalnak nincs főpolgármester-jelöltje ezen a választáson, ilyenre nem volt példa az elmúlt 24 évben, a választás után le kell vonnia a konzekvenciákat mindenkinek.

Az MSZP elnöksége

Tóbiás József (elnök), Gőgös Zoltán (elnökhelyettes), Lukács Zoltán (alelnök), Ujhelyi István (alelnök), Márton Roland (alelnök), Beke Károly, Komjáthi Imre, Magyar András, Nemény András, Bárány Balázs, Gurmai Zita, Laskovics Diána, Móricz Eszter, Tüttő Kata.

Közülük erőteljes nemmel viseltetik Bokros iránt: Tóbiás József, Lukács Zoltán, Tüttő Kata

Budapesti elnökség

A kerületi vezetők, a budapesti elnökség:  Kunhalmi Ágnes elnök, alelnök Trippon Norbert (Újpest), Gajda Péter (Kispest), Szenteczky János (Csepel)

A budapesti erőteljesen igenesek: Kunhalmi Ágnes, Trippon Norbert

Ennél a kijelentésnél is érdekesebb, ami mindeközben történt: Az MSZP budapesti párttanácsa szembement az országos elnökség döntésével, és a budapesti kerületi szocialisták többsége, illetve Kunhalmi Ágnes budapesti elnök is amellett volt, hogy támogatni kell Bokrost.

„Két héttel a választás előtt nem tudunk mást tenni, támogatni kell Bokrost, csak így győzhetjük le Tarlóst, és nyerhetünk a kerületekben" - mondta egy budapesti szocialista, A budapesti párttanács szavazott is a a kérdésről, és a kétharmad igennel szavazott Bokros támogatására.

Vagyis ez más álláspont, mint amit az országos elnökség és Tóbiás József elnök képviselt, illetve Horváth Csaba említett. 

Rovatok