Index Vakbarát Hírportál

A bukás ellenére bevenné Szigetvárt a Fidesz

2014. október 19., vasárnap 15:48

Szigetváron nagyon nyert a Szigetvári Emberekért Egyesület a Fidesszel szemben, ám a szervezet úgy látja, a kormánypárt az EU-s pénzek elzárásával fenyegetőzve helyezné embereit vezető posztokra. Az MSZP-DK támogatással győztes független Vass Péter szerint erről nincs szó, ő maga dolgozik a megfelelő kapcsolaton a kormánypárttal, hogy a következő öt év is a fejlődésről szóljon Szigetváron.

Bár csak két képviselői mandátumot szerzett a Fidesz Szigetváron, a nyolc egyéni helyből hetet

A város, ahol elesett a Fidesz

Belső viták is kellettek ahhoz, hogy Szigetváron ne tudjon ismét polgármestert adni a Fidesz. A Fidesz helyi vezetése és az országos választmány közötti nézetkülönbség egészen szokatlan kombinációt kínált fel a tízezres városnak.

A helyi Fidesz a legutóbbi polgármester, Kolovics János helyett alpolgármestert Simon Jánost javasolta volna és ezt támogatta a Tiffán Zsolt vezette megyei szervezet is. Ezt írta fölül az országos választmány, kitartva Kolovics mellett. (Ő állítólag indulni akart volna az országgyűlési választásokon, ahol végül Tiffán kapott lehetőséget. A helyiek szerint azonban a borász neheztel Kolovicsra a próbálkozásért is.)

Simon így végül a KDNP és a Jobbik támogatottjaként lett polgármesterjelölt – és negyedik lett, a harmadik Kolovics mögött. Második az SZEE- Együtt-PM jelöltje, Varga lett, a győztes pedig az MSZP-DK támogatta független Vass Péter, állatorvos.

A 12 képviselői mandátumból is csak kettő jutott a Fidesznek, a többséget az SZEE szerezte meg.

megnyert Szigetvári Emberekért Egyesület (SZEE) attól tart, hogy a DK-MSZP-s támogatással nyert független Vass Péter polgármestert a Fidesz arra kényszeríti: 

tegye meg alpolgármesternek a kormánypárt emberét, különben nem kap uniós támogatást a Baranya megyei város.

Az SZEE listáján második helyen indult Berkecz Balázs Facebook-bejegyzése szerint Vass tárgyalásba kezdett Tiffán Zsolttal – a Fidesz megyei elnökével, a térség jelenlegi országgyűlési képviselőjével – és Pichler Imrével, a Fidesz-KDNP korábbi országgyűlési képviselőjével, a Kormányhivatal járási vezetőjével – arról, hogy a Fidesz adjon alpolgármestert.

„Négyőnknek beszélt a polgármester arról, hogy ellenkező esetben elzáródnak az EU-s pénzcsapok” – mondta Berkecz, aki a kompenzációs listáról már nem jutott be a képviselői testületbe.

A területfejlesztési szakember szerint a Fidesz azt is kikötötte, hogy ő semmiképp nem lehet alpolgármester, noha az SZEE terve az volt, hogy a két helyettesi pozícióból az egyiket – külsősként, a fizetésnél alacsonyabb tiszteletdíjért – neki kéri a polgármestertől, a másikat pedig az egyesület második helyen befutott polgármesterjelöltje kapná. „Én a város érdekében erről az igényről lemondok, de nyilvánvaló, hogy a kérésnek engedve a Fidesz nem áll le a zsarolással, később majd azt is eldöntik, mire pályázzon a város és ki lehessen a kivitelező” – mondta az SZEE tagja, aki területfejlesztőként fideszes vezetésű városoknak is adott tanácsot, „mielőtt politizálni kezdett volna.”

„Most úgy fest tehát, hogy a szigetváriak hiába választottak egy ellenzéki polgármestert, hiába támogatta a szigetváriak döntő többsége a Szigetvári Emberekért Egyesület hiteles helyi szakembereit, a Fidesz akkor is uralni akarja a várost” – állt Berkecz bejegyzésében. 

Az Együtt-PM-mel kapcsolatban álló Berkecz szerint ez is mutatja, hogy ott 

ahol már választási csalásra hivatkozva sem tudja megfúrni az eredményt, ott a Fidesz így próbálja meg átvenni az irányítást a települések felett.

Békét akar Szigetvár

Vass szerint azonban a helyzet nem ilyen fekete. „Ő maga kereste meg Pichlert és Tiffánt is, nem ők jöttek az ajánlattal. „A kampányban is megmondtam, hogy mindenkivel keresni fogom a kapcsolatot. Nem volt presszió a Fidesz részéről” – mondta a polgármester. A Szigetváron 30 éve állatorvosként dolgozó városvezető szerint ugyanis megfelelő kapcsolat híján „hátrányt szenved a város.” 

„Tisztában vagyok az erőviszonyokkal, ha más lenne a kormánypárt, akkor azt kerestem volna meg” – mondta Vass, aki szerint a város terveinek megvalósítása érdekében nem szabad elszigetelődni. Az erőviszonyokat olyannyira szem előtt tartotta, hogy közölte: mivel a DK és az MSZP nem szerepelt jól, így nem is fog javasolni a párttól senkit alpolgármesternek. „Ennek ott nyilván nem örültek, de

a kampányomat magam finanszíroztam, senkinek nem tartozom semmivel”

– jelentette ki.

Berkecz nyilatkozatát illetően elmondta: mindenkinek joga van azt írni, amit akar, de neki nem ezzel kell foglalkoznia, hanem azzal, hogy a városban békesség legyen és a következő öt év is a fejlődésről szóljon. A tervek szerint:

„Mindez országos szintű normális kapcsolat, összefogás nélkül nem megy” – mondta a polgármester.

Senki nem szorítja ki a győzteseket

Vass szerint természetes, hogy a képviselői testület javát adó SZEE is kap egy polgármesteri posztot – igaz, a szervezet mind a két helyettest szerette volna adni – és az is magától értetődő, hogy a működés alapjait az SZEE határozta meg. „Elfogadtam mint az öt általuk javasolt bizottságot, megadott vezetőkkel együtt. Mindegyikben többsége van az SZEE-nek” – mondta Vass.

A polgármester elmondta, nem csinált titkot abból, hogy megkereste a kormányoldalt, hogy ajánljanak valakit, aki hitelesen el tudja látni a feladatot. Azt az Indexnek nyilatkozva Berkecz sem zárta ki, hogy egy megfelelő személy alpolgármesteri kinevezését támogassák akkor is, ha az illető a Fidesztől jött. Vass elmondta, egyelőre még nem kapott választ a kormánypárttól. Az új képviselőtestület alakulóülése szerdán lesz.

„Azt szerettem volna, hogy ajánljanak valakit, hitelesen, csöndben, nem ilyen zajban.

Kultúremberekhez méltó kapcsolatra van szükség mindenkivel, mert ezt követeli meg a város érdeke, nem pedig azért, mert Vaspetike így akarja” – jegyezte meg a polgármester.

Rovatok