Index Vakbarát Hírportál

Járványos agyvelőgyulladás: nem merik oviba vinni gyerekeiket a szentgotthárdiak

2014. október 21., kedd 11:09 | aznap frissítve

Az ÁNTSZ megerősítette, hogy a szombaton elhunyt kislány bakteriális fertőzés okozta agyvelőgyulladásban halt meg. 

Mint azt mi is megírtuk, a szentgotthárdi Játékvár óvodába járó gyerekek szüleit hétfőn értesítették arról, hogy szombaton meghalt egy kislány, aki pénteken még együtt játszott a többiekkel az óvodában. A gyerek halálát járványos agyvelőgyulladás okozta. Az óvodában kisebb pánik tört ki.

Stánitz Éva megyei tisztifőorvos szerint egyetlen megbetegedés történt, tragikus következménnyel járt, de járvány nincs. Az ÁNTSZ szakemberei feltérképezték, hogy kik kerülhettek közvetlen érintkezésbe a kislánnyal, és csaknem nyolcvan embernek biztosították a szükséges antibiotikumot. Részletesen tájékoztatták az óvodába járó gyerekek szüleit, fertőtlenítettek az óvoda épületében, és azoknál az egészségügyi szolgáltatóknál, ahol a gyermek megfordult, ezért az óvoda ideiglenes bezárását nem tartották indokoltnak.

A járványos agyvelőgyulladás bakteriális eredetű, kialakulása antibiotikumok adásával megelőzhető. A betegség bevezető tünetei hasonlítanak az ősszel gyakori hurutos megbetegedésekhez, de jellemzője a magas láz, amit fejfájás, hányás, romló éberségi állapot, tudatzavar, görcsök, reflex- és mozgászavar követhet. Csak szoros érintkezéssel terjed, olyan gyors és végzetes kimenetelű lefolyása pedig, mint a kislány esetében, nagyon ritka. Az ÁNTSZ szerint a kislány halálához a kórokozó iránti egyéni érzékenység is nagy mértékben hozzájárulhatott. 

Kovács Tiborné Salfai Katalin, a szentgotthárdi Játékvár óvoda vezetője az MTI-nek elmondta: 11 csoportjukba több mint 230 gyerek jár, kedd reggel a gyermekeknek kevesebb mint felét vitték óvodába a szülők. Az óvodavezető hozzátette azt is: mindannyiukat megrázta a hatéves, nagycsoportos kislány halála. Az óvónők elbeszélgetnek csoportba járó gyerekekkel, és életkoruknak megfelelő válaszokat adnak a kérdéseikre.

Rovatok