Index Vakbarát Hírportál

A legfőbb ügyész meghívta az amerikai ügyvivőt

2014. november 6., csütörtök 13:34

Váratlan fordulatot vett csütörtök délelőtt az Együtt sajtótájékoztatója az amerikai kitiltási ügyről. A Legfőbb Ügyészség budapesti épülete előtt nyilatkozó Szigetvári Viktort és Szelényi Zsuzsát egyszer csak behívatta magához Polt Péter legfőbb ügyész.

Szigetváriék a sajtótájékoztatón arról beszéltek, hogy a legfőbb ügyész „bűnsegédként asszisztál Orbán Viktor korrupt kormányának további működéséhez”, és az Együtt nem látja, hogy Polt Péter bármit tenne az amerikai beutazási botrány hátterének kivizsgálásáért. A legfőbb ügyész éppen ezt akarta cáfolni és kifejteni a politikusoknak.

Szigetvári Viktor azt mondta az Indexnek, hogy meglepődött, hogy Polt személyesen fogadta őket, igaz, az ügyésztől hallottak már nem okoztak neki meglepetést. Polt azt bizonygatta, hogy a kitiltási ügy vizsgálatánál minden törvényes és lehetséges lépést megtettek.

Ahogy arról beszámoltunk, az ügyészség szerdán azt mondta, hogy „széles körű iratvizsgálatot folytatott”, de nem talált semmi olyan folyamatban lévő, vagy lezárt bűnügyet, ami „azonosítható lehetne a kitiltásokkal”. Szigetvári és Szelényi múlt héten tett feljelentéséről azt mondta, hogy vizsgálják, de jelezte, hogy csak konkrét tényállás alapján tudnak nyomozást indítani.

Polt Péter beszámolt arról, hogy amikor a sajtóban megjelentek a hírek, akkor az ügyészi szervezeten belül egy általános iratvizsgálatot tartottak, erről jelentést is készítettek. Ebben kigyűjtötték azokat az ügyeket, amelyek szóba kerülhetnek, mert annyit tudtak, hogy kormányzati tisztviselők is érintettek lehetnek és egy korrupciós ügyről van szó. Megjegyezte:

terminológiai problémák is felmerülhetnek,

mert nem tudják, hogy az amerikai hatóságok pontosan mit értenek korrupciós cselekmények alatt.

Azt is mondta, hogy az ügyészség megkereste amerikai partnereit, ő maga személyesen az igazságügy-miniszterhez fordult, és a bűnözés megelőzéséről és a bűnözés elleni küzdelemről szóló egyezmény alapján kért felvilágosítást. Ha a kölcsönös jogsegélyről szóló egyezményre hivatkoznak, akkor be kellett volna számolni a tényállásról, a bizonyítékok forrásáról és a nyomozás állásáról - mondta Polt Péter.

Szigetvári kérdésére, hogy Vida Ildikó szerdai vallomása után miért nem kérnek adatokat a NAV elnökétől, Polt azt válaszolta, hogy erre nincs lehetősége az ügyészségnek a törvények alapján.

Polt az Együtt politikusainak azt is elárulta, hogy nemcsak őket látja szívesen a hivatalában, hanem André Goodfriend amerikai ügyvivőt is meghívta, hogy a saját szemével lássa, hogy harcol az ügyészség a korrupció ellen.

A kitiltási botrány eddigi állomásai:

Rovatok