Index Vakbarát Hírportál

Mit mond a Facebook a netadó elleni tüntetés résztvevőiről?

2014. november 6., csütörtök 10:46

Tízezrek vonultak az utcára az internetadó ellen, a résztvevőkről pedig sokan, sok helyen elmondták, hogy nagy részük olyan, aki politikailag eddig kevésbé vagy egyáltalán nem volt aktív, és akikkel más pártpolitikai rendezvényeken nem lehetett találkozni.

A Maven7 Hálózatkutató Zrt. kutatói azt próbálták meg felmérni, hogy van-e átfedés a netadó elleni tüntetés résztvevői és a politikai pártok támogatói között. Ehhez pedig a Facebook statisztikáit használták: összevetették a pártok posztjaira adott lájkok kommentek mennyiségét, gyakoriságát a tüntetés  fanpage posztjaira adott lájkokkal és általa meghirdetett eseményekre érkezett visszajelzésekkel. A felmérés anonim volt, a Facebook statisztikáját alkalmazta.

Összesen 709 620 felhasználóra vonatkozóan elemezték az adatokat, az eredmény pedig igazolta az eredeti feltevést:

Kiderült még:

„Összességében a tüntetés olyan tömeget mozgósított, amely korábban nem volt aktív politikailag az interneten, legalábbis nem tudott azonosulni egyik párt mondanivalójával sem. A tüntetés szervezői egy olyan réteget tudtak megszólítani és aktivizálni, amely tagjait a pártpolitika (eddig) hidegen hagyott. A tüntetés résztvevői számára csak a Jobbik emelkedik ki mint preferált párt. Ugyanakkor a pártok közül az Együtt-PM pártszövetség támogatói tudtak leginkább azonosulni a netadó-ellenes megmozdulással" – írják.

Rovatok