Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó fürdik a keleti sikerekben, ma Laoszhoz és Kínához közeledtünk

2014. november 10., hétfő 16:23

Szijjártó Péter erősen kezdte a hetet, rögtön két keleti országnak is udvarolt hétfőn. 

A külgazdasági és külügyminiszter találkozott:

Laosz=Siker!

'A Laoszba irányuló magyar export az idei év első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához képest mintegy húszszorosára növekedett."

- szögezte le Szijjártó Péter. Szijjártó azonban nem akart pihenni a babérjain, és a kétoldalú kereskedelemfejlesztésről tárgyalt a laoszi miniszterrel. A laoszi gazdasági folyamatokba való bekapcsolódás magyar vállalatok számára komoly külpiaci lehetőséget nyújt, ezért tárgyalások kezdődtek egy 30 millió dollár keretösszegű kötött segélyhitel programról is, melynek nyomán magyar vállalatok mezőgazdasági üzleti lehetőséghez juthatnak.

Kína=Siker!

"Tavaly rekordot döntött a Kínába irányuló magyar export, amely elérte a kétmilliárd dollárt, és remélhetőleg idén újabb rekord születik - az eddigi számok biztatóak."

- szögezte le Szijjártó Péter a Kínai-Magyar Barátságért Kitüntető Díj - Nagy Fal elnevezésű kitüntetés átadásán, az Országházban.

Az elismerést Bin Yun Song, a Huawei magyarországi vezérigazgatója, a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola képviseletében Erdélyi Zsuzsanna igazgató és Guo Jia Ming igazgató-helyettes, továbbá Wang Deqing, a Nemzetközi Chan Wu Szövetség elnöke vehette át.

Bin Yun Song azt mondta, cége a két ország gazdasági kapcsolatainak előmozdítását a feladatának tekinti.

Azerbajdzsán=Siker!

Szijjártó Péter múlt héten Azerbajdzsában készítette elő az azeri elnök és Orbán Viktor keddi találkozóját. A külügyminiszter elmondta, hogy Magyarország és Azerbajdzsán stratégiai partnerségi megállapodást szándékozik kötni, az erről szóló tárgyalások már a jövő héten megkezdődnek - közölte 

Szijjártó Péter kiemelte, hogy:

az azeri gazdaság az elmúlt tíz évben megnyolcszorozta teljesítményét, és az országba irányuló magyar export tavaly 38, az idei év első nyolc hónapjában pedig 18 százalékkal nőtt.

A miniszter a baltás gyilkos kiadatásával kapcsolatban annyit mondott, hogy "mi a nemzetközi jogi kérdéseket, valamint a kétoldalú gazdasági együttműködés kérdéseit mindig teljesen külön kezeljük egymástól, így ez most nem került szóba".

Rovatok