Index Vakbarát Hírportál

Így készülnek az ELTE-n a szexuális erőszak kivédésére

2014. november 17., hétfő 15:24

Erre nem volt felkészülve a magyar felsőoktatás, így mi sem

− mondta az Indexnek Nagy Marianna, az ELTE jogi karának dékánhelyettese, mielőtt ismertette volna, hogy a jogászok között milyen mechanizmusok indultak be a nyári események óta.

Ahogy arról beszámoltunk, augusztusban megerőszakoltak egy lányt az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar gólyatáborában. Az eset nagy visszhangot váltott ki, lapunkat többen megkeresték azzal, hogy velük is hasonló történt. Volt olyan anonim vallomás, amely után az egyik saját rendezvényére ismert az ELTE.

Az ELTE dékánhelyettese szerint szerint példaértékű, hogy hallgatók és tanárok együtt gondolkodtak arról, hogyan a jövőben miként előzhetik meg a hasonló, illetve kezelhetik a már megtörtént eseteket.

A legfontosabb a gyors reakció, ezért az egyetem egyrészt egy megfelelő képzettségű klinikai szakpszichológust fog igazolni, valamint 24 órás segélyvonalat fog biztosítani minden szexuális erőszakot elszenvedett hallgatónak, oktatónak.

Nagy szerint összefogtak az ELTE ÁJK hallgatói szervezetei, akik a történtek feldolgozása, jobb megértése miatt egy előadássorozatot szerveztek „rape culture” témában. Egy másik önszerveződő akció keretében a karon működő tudományos diákkörök konferenciát szerveznek a szexuális erőszakról.

November 22-én az ÁJK díszterme ad majd otthon a „16 Akciónak a Nők Elleni Erőszak Ellen” nevű globális kampány hazai megnyitójának.

A dékánhelyettes szerint a történet bőven nemcsak a szexuális erőszakról szól, hanem rávilágít arra, hogy mennyire nem képes kezelni a hallgatók problémáit a felsőoktatási rendszer:

Sokan elmagányosodnak, beilleszkedési problémáik vannak, nem tudnak mit kezdeni a rájuk szakadt szabadsággal, és a gyakran otthonról feléjük irányuló teljesítménykényszerrel

− mondta.

Éppen ezért egy ingyenes pszichológiai szolgáltatást alakítanak ki, ami elérhető lesz a hallgatóknak és az oktatóknak is. Emellett önismereti csoportokat, és egy elméleti kurzust is fognak indítani, amit terapeuta vezet majd.

Az ELTE jogi karán elindult egy olyan gondolkodás, ami még eddig nem volt itthon. A probléma azonban nem csak az ELTE jogászaira korlátozódik, minden más egyetemen felmerülhetnek hasonló problémák, éppen ezért Nagy reméli, hogy a példájuk más intézményekre is átragad, és máshol is elkezdenek foglalkozni a hallgatók mentálhigiéniás képzésével.

Rovatok