Index Vakbarát Hírportál

Kerényi Imrét visszahelyezik a City TV-hez

2014. november 19., szerda 12:32

Kétszeresen sértett törvényt az V. kerületi önkormányzat, amikor Szentgyörgyvölgyi Péter testvérét jelölte a City Televízió fb-elnökének, a képviselő-testület mégis megválasztotta. A médiatörvény értelmében a cég emiatt el is veszthetné a műsorsugárzási jogát. Az önkormányzat állítása szerint csak adminisztrációs hiba történt. A hibát kiküszöbölik, és ismét Kerényi Imre kaphatja meg a jól fizető posztot.

Az Index kedden számolt be arról, hogy a Szentgyörgyvölgyi Péter vezetése alatt álló Belváros-Lipótváros önkormányzata a múlt héten zárt ülésen lefolytatott szavazással Szentgyörgyvölgyi Gábort, a polgármester bátyját nevezték ki a kerületi televíziós műsorokat készítő City Televíziós Kft. bruttó 357 ezer forintos jövedelemmel járó felügyelőbizottsági elnöki posztjára.

Az önkormányzat a novemberi rendes ülésen 34 határozati javaslatban terjesztette a képviselők elé a kerület tulajdonában lévő cégek új vezetőire vonatkozó személyi javaslatokat.

A 19-es és 20-as határozati javaslat szólt a belvárosi kábeltévés műsorokat készítő cég felügyelőbiztossági tagjairól. Az elsővel visszahívták Kerényi Imrét az fb-elnökségből, valamint Tóth Eszter Editet és Kovács Gábort az fb-tagságból, a másodikkal pedig az új testület nevezték ki.

A 20-as határozat Szentgyörgyvölgyi Gábort, Mátyás Attilát és – ismételten – Kovács Gábort javasolta a City Tévé felügyelőbizottságába. Az önkormányzat által készített névsort a képviselő-testület egyetlen ellenzéki tartózkodással elfogadta.

A médiatörvény összeférhetetlenségi szabálya azonban komoly szankciót helyez kilátásba az V. kerületihez hasonló esetekre: „Nem lehet jogosult az önkormányzat területén (...) médiaszolgáltatásra az a vállalkozás, amelynek igazgatóságában, ügyvezetésében vagy felügyelő bizottságában (...) a helyi képviselő-testület tagja, alkalmazottja, a polgármester, alpolgármester (...) vagy ezek közeli hozzátartozója vesz részt.” Mivel Szentgyörgyvölgyi Gábor képviselő és a polgármester hozzátartozója, kétszeresen is jogellenes volt a kinevezés, amelyet időközben a cégbíróságon is bejelentettek.

Cikkünk megjelenése után az önkormányzat azzal a meglepő magyarázattal állt elő, hogy adminisztrációs hiba történt, a kinevezés véletlen volt. A következő testületi ülésen a képviselő-testület dönt az új elnök személyéről.

Juhász Péter, az Együtt kerületi képviselője szerint a törvényesség betartatása a jegyző, Séllyei Zoltán feladata lett volna, ezért rajta kell számon kérni a hibát.

Úgy tudjuk, hogy a kerület ismét Kerényi Imrét kéri majd fel a tévé fb-elnöki posztjára, annak ellenére, hogy leváltásáért fájdalomdíjul már megkapta a Belváros-Lipótvárosi Cigányzenekar Nonprofit Kft. fb-elnökségét: a kormánymegbízott eszerint csak a belvárosi tisztségeiért több mint 700 ezer forintot kap 997 ezres miniszterelnöki megbízotti díjazása mellé.

Rovatok