Index Vakbarát Hírportál

Mesterházy Attila egy aluljáróban tért vissza

2014. november 20., csütörtök 17:39

Megtörte a négy és fél hónapos csendet Mesterházy Attila, aki a lemondása óta először jelent meg a nyilvánosság előtt. Egy újpesti aluljáróban kampányolt a vasárnapi időközi választásra készülő MSZP-s jelöltnek. Mesterházy azzal magyarázta a visszatérését, hogy fel akarta rázni a választókat, és egy politikai vezetőnek mindig előre kell menni. Finoman üzent Tóbiás Józsefnek.

Mit tippel, Mesterházy Attila milyen járművön tért vissza a politikába? Egy Audi A6-ossal, amelyet még MSZP elnök-frakcióvezetőként használt? Vagy egy vörös motorral, hiszen a lemondása után tartott választmányi ülésről is ezzel távozott? Nem talált, Mesterházy Attila a hármas metrón utazva tért vissza a politikába csütörtök délután, amikor a vasárnapi újpesti választásra készülve az MSZP-s Horváth Imre mellett kampányolt.

Mesterházy a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltjeként nagyot bukott áprilisban, a Fidesz kétharmadot szerzett ugyebár a parlamenti választásokon. Majd májusban Mesterházynak sikerült erre is tennie egy hatalmas lapáttal, az MSZP az EP-választáson mindössze 10,9 százalékot szerzett, így Mesterházy pár nap után hirtelen lemondott a szocialista párt vezetéséről.

Aztán minden magyarázat, értelmezés, nyilatkozat, interjú, nélkül eltűnt.

Mesterházy, úgy látszik négy és fél hónapig bírta a hallgatást, és az újpesti időközi választási kampányban látta elérkezettnek az időt, hogy ismét beszálljon az országos politikába.

Azért töröm meg az önként vállalt hallgatásomat, hogy jelezzem, nagyon fontos az újpesti győzelem. Eljöttem, hogy felrázzam a választókat

- magyarázta Mesterházy az Indexnek, miközben az Újpest-Központ metróaluljáróban az arra járókról sok mindent el lehetett mondani, csak azt nem, hogy fel lennének rázva az ismét kis szakállt növesztő volt pártelnöktől.

Mesterházy egy törpe pali, nem két kutya

Mit mondott a bácsi Mesterházyéknak?

Mesterházy Attila egyértelműen látványos come backet akart, amelynek híre nemcsak Újpestre jut el. A Gyöngyösi utcai metrómegállónál találkozott a helyi jelölt Horváth Imrével, illetve Kunhalmi Ágnes budapesti elnökkel, és a sajtósok kíséretében metróval utazott tovább. Később ezt azzal magyarázta, hogy fel akarta hívni a figyelmet arra, hogy fel kell újítani mielőbb a metrót, mert tarthatatlan az állapota.

Lehet, hogy csak a sok kamerától és fényképezőgéptől ijedtek meg az utasok, de senki nem vette a bátorságot, hogy odajöjjön Mesterházyhoz átölelni, üdvözölni a visszatérését, vagy legalább beszélgetni egy kicsit. Az Újpest-Központ végállomásnál vett csak erőt magán egy idős bácsi, és leszólította a jelöltet és Mesterházyt, majd elkezdte magyarázni, hogy "kérem, az a baj, hogy nincs baloldal". Legalább kiderült, hogy nem előre beépített nyugdíjas volt.

Az újpesti aluljáróban azért látszott, hogy vörös kerületben vagyunk, és Kiss Péter nem véletlenül tudta hozni tavasszal magabiztosan a választókerületet.Tucatnyi vörösbe öltözött MSZP-aktivista várta az egykori pártelnököt és küldöttségét, és a járókelők is oda-odanéztek, mi történik. Volt összehasonlítási alap: az MSZP-pulttól tíz méterre lévő LMP-pultra senki oda nem bagózott, még azon is csak kevesen akadtak fenn, hogy maga Schiffer András osztogatja a szórólapokat.

Egy politikai vezetőnek előre kell menni

Mesterházy sajtótájékoztatót is tartott az aluljáróban, és a kiszámítható panelek mellett (kiváló a jelölt, erős lobbista lesz a parlamentben, csak ő tudja az újpestiek érdekeit képviselni, a győzelemmel el lehet kezdeni a fideszes kétharmad lebontását) mondott néhány váratlan dolgot is. Például felkérte a többi demokratikus párt képviselőit és szimpatizánsait, hogy támogassák Horváth Imrét.

A DK, az Együtt és PM ugyebár nem kampányol a szocialista jelöltnek, a pártok a logóikat is megvonták tőle, az aktivistáik sem segítettek semmit az MSZP-nek. Mindez azok után érthető is volt, hogy az MSZP kinyilvánította az önkormányzati választás után, hogy "véget ért a baloldali pártok közötti összefogás időszaka", Tóbiás József pártelnök pedig meg is nevezete Gyurcsány Ferencet, akinek nem kér többé a politikájából. Ehhez képest meglepő volt, hogy Mesterházy ennyire karakán módon kérte a DK-sokat és a többi pártot a támogatásra.

Megkérdeztük Mesterházyt nem tart-e attól, hogy egy esetleges szocialista a vereségért párton belül majd az ő visszatérését és kampányolását teszik felelőssé. Hiszen messze nem a népszerűsége csúcsán távozott. Mesterházy erre azt mondta, hogy nem fél attól, hogy "az ő arcára égne" ez a vereség, hiszen ő legalább megpróbálja mozgósítani az újpestieket és angyalföldieket.

Egy politikai vezetőnek előre kell menni mindig, és azt mondani: gyerünk, utánam!

Tény, hogy Tóbiás József pártelnök eddig nem járt a kerületben, Gőgös Zoltán elnökhelyettes tartott fórumokat, ám szombaton várhatóan Tóbiás is részt vesz néhány újpesti kitelepülésen.

És hogy Tóbiás József mit szól elődje visszatéréséhez? Mesterházy szerint Tóbiásnak "nem kell különösebben semmit sem szólnia ehhez, hiszen  el sem tűntem, háttérben eddig is jelen voltam". A jövőben viszont, mindenki készüljön fel, Mesterházy gyakrabban fog szerepelni, aktívabb lesz a parlamenti munkában, az amerikai kitiltási ügyről és külpolitikai kérdésekről is többet fog nyilatkozni. És a belpolitikát sem hanyagolja, most például "maffiának" nevezte az Orbán-kormányt, és elmondta, miért nem szavazzák meg a költségvetést a szocialisták.

Nagy kérdés lesz, hogy az MSZP tagsága mit szól majd volt pártelnöke hirtelen feltámadásához.

Rovatok