Index Vakbarát Hírportál

A Fideszt átverték a szavazói, az MSZP-nél is csak pislognak

2014. november 24., hétfő 18:05

Alaposan meglepte a Fideszt és az MSZP-t is az újpesti időközi választás eredménye: arra senki nem számított, hogy az MSZP-s határőr 50-30-ra legyőzi a fideszes kórházigazgatót. A Fidesznél becsődölt a mozgósítás, azoknak a fele sem ment el szavazni, akik pedig megígérték. Az MSZP-nél pedig azért fogtak padlót az eredmény miatt, mert mindez úgy sikerült, hogy az országos központ egy belharc miatt egy fillért sem adott a kampányra.

Ritka alkalom, hogy egy választási eredményen a jobb- és a baloldali politikusok ugyanúgy megdöbbennek. Márpedig éppen ez történt vasárnap az újpesti időközi választáson, ahol a pártoknál a beérkező szavazóköri eredményeken a legtöbben csak nagyokat pislogtak:

Azt hittem, elírás, hogy Horváth Imre ennyivel több szavazatot kapott. Régen láttam ilyen számokat a szegfű mellett

– idézte fel vasárnap esti csodálkozását egy MSZP-s, aki szerint a pártban a legoptimistább forgatókönyv is csupán egy szoros győzelemről szólt. Ezzel szemben szerinte nagy meglepetés volt, hogy jelöltjük, a még párton belül is többször lebecsült 70 éves határőr Horváth Imre 20 százalékkal küldte padlóra a fideszes jelöltet.

A Fidesznél hasonlóan nagy volt a döbbenet. Habár az újpesti választókerület hagyományosan baloldali körzetnek számít, az Indexnek nyilatkozó fideszesek szerint "megütötte" őket ez a hatalmas különbség, amelyben nagy szerepet játszik egyikük szerint az is, hogy

a vereséghez nincsenek hozzászokva a Fideszben.

Kormánypárti képviselők az Index stábjának is egymásnak ellentmondva értékelték az újpesti eredményt: volt, aki szerint egyáltalán nem lehet belőle következtetéseket levonni, Turi-Kovács Béla azonban figyelmeztető jelként beszélt róla:

Újpest figyelmeztető jel, a többi a veszprémi elvtársakon múlik

A Fidesznél becsődölt a mozgósítás

A név nélkül nyilatkozó kormánypártiak azt mondták, hogy még vizsgálják a vereség okait, és éppen a nagy meglepetés miatt nem jutottak el odáig, hogy mélyebb következtetést vonjanak le. Néhány magyarázatot azonban hallottunk arra, hogy fordulhatott elő, hogy egy olyan körzetben marad le utcahosszal a fideszes jelölt, amelyet másfél hónappal ezelőtt, az önkormányzati választáson magabiztosan megnyernek.

Úgy tudjuk, hogy a Fidesz nagy döbbenete főleg ez utóbbi telefonos mozgósítás miatt alakult ki, ugyanis azoknak a választóknak, akik a részvételüket biztosra ígérték a Fidesznek, a fele egyszerűen nem ment el szavazni. A Fidesz a korábbi módszereivel végezte a kampányt, abban a tudatban volt, hogy nagyjából 16 ezer embert el tudnak vinni szavazni, Hollósi Antal Gáborra azonban 8 ezren se voksoltak.

A Fideszt átverték a szavazói!

- mondta egy fideszes.

Kampány egy kis szocialista belharccal

Az MSZP-nél egészen más okok miatt készültek inkább a vereségre. A jelöltet a szocialistáknál többen nem tartották alkalmasnak, és gyengítette az esélyeit, hogy a DK, az Együtt és a PM is kiállt mögüle. A legnagyobb probléma azonban az volt, hogy alig volt pénz a kampányra.

Az Indexnek több szocialista is elárulta, hogy az országos pártvezetéstől a budapesti és újpesti szervezet mennyi pénzt kapott a kampányra: egy fillért sem. Ebben többek szerint szerepet játszhatott a budapesti és az országos vezetés ellentéte, amely még Bokros Lajos támogatása-nem támogatása idején alakult ki. 

Az országos vezetésnek most kapóra jött volna a vereség, hiszen ezzel gyengült volna a budapesti pártszervezet.

Horváth Imre kampánya többek szerint egészen a múlt csütörtökig mintha nem is létezett volna, ám ekkor Mesterházy Attila metrós visszatérése a körzetre, így a jelöltre irányította az országos figyelmet. Mesterházy Attila nem véletlenül ekkorra időzítette a come backet: többen azt mondták, hogy nem jöhetett ki rosszul a helyzetből.

Ha nyer a jelölt, mint történt, osztozik a sikerben, ha viszont veszít, jogosan tudja kritizálni Tóbiás József pártelnököt azért, hogy nem segítette ezt a fontos kampányt. Tóbiás ezt akarta kivédeni, amikor a körzetbe szaladt kampányolni a legutolsó pillanatban, egy nappal a választás előtt.

Pofon Gyurcsánynak?

Habár az MSZP-nél megdöbbentek az eredményen, a sikerben most mindenki szeretne fürödni, és persze többen a saját politikai stratégiájukat érzik igazoltnak. Egy MSZP-s szerint például bebizonyosodott, hogy Tóbiás jó irányt hirdetett meg: a pártnak nem kell senkivel feltétlenül, minden áron összefognia, egyedül is képes nyerni az MSZP

Gyurcsány kapott egy pofon, bebizonyosodott, hogy nélküle is lehet győzni, sőt!

– mondta egy szocialista, láthatóan cseppet sem visszafogva örömét.

Az MSZP-ben ugyanakkor többen is józanabbak, és nem hiszik, hogy hirtelen ennyire megkedvelték volna a pártjukat, és szerintük hiba volna emiatt leírni a DK-t. „Tudjuk, hogy ez a győzelem elsősorban nem az MSZP-nek szólt, az egyre dühösebb ellenzéki szavazók csupán a legesélyesebb jelöltre szavaztak. Pont úgy, mint Ózdon, csak Újpesten nem a Jobbik, hanem az MSZP az erősebb még mindig” – magyarázta egy szocialista vezető.

Rovatok