Index Vakbarát Hírportál

Meglepetés: mégsem lesz szociális temetés 2015-től

2014. november 24., hétfő 16:07

A költségvetés megalapozásáról szóló 194 oldalas törvényjavaslatban bújt el az a paragrafus, amely egy évvel elhalasztaná, 2016. januárra tolná a szociális temetések elindítását. A Belügyminisztérium szerint a települések kapacitásproblémákat jeleztek, az önkormányzatoknak kell még egy kis felkészülési idő.

2015. január 1-je helyett egy évvel később, csak 2016. január 1-jén legyenek az első szociális temetések, ezt szeretné a kormány a legújabb tervezet szerint. Először a parlament honlapján jelent meg múlt csütörtökön a 2015-ös központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslat, amelyet a nemzetgazdasági miniszter nyújtott be.

A 194 oldalas tervezetnek egy alig féloldalas része vonatkozik a temetkezésről szóló törvényre, és ebben is csak egy sor az a rendelkezés, amely a szociális temetkezéssel kapcsolatos rendelkezések hatályba lépési időpontját módosítja 2016. január 1-jére.

A javaslathoz tartozó indoklás konkrét okot nem mond a halasztásra, csak annyi van benne, hogy „a módosítás emellett a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény egyes módosított rendelkezéseinek későbbi időpontban történő hatálybalépését teremti meg".

Hétfőn a kormány honlapján, a Belügyminisztérium dokumentumai között jelent meg egy saláta-rendelettervezet, amelynek egyik része szintén „a szociális temetés intézménye elhalasztáshoz szükséges” módosítást tartalmaz.

A mellékelt tájékoztató magyarázatot itt sem tartalmaz, csak visszautal a parlament elé benyújtott költségvetési törvényjavaslatra, mondván, az alapján a szociális temetés intézményét 2015. január 1-je helyett 2016. január 1-jén vezetik majd be.

Rákérdeztünk a halasztás okára. A Belügyminisztérium sajtóosztályától ezt a választ kaptuk:

"Az önkormányzatok visszajelzései alapján a szociális temetés intézményével kapcsolatos felkészülés megkezdődött, azonban

a települések jelentős hányada kapacitásproblémákat jelzett.

Ahhoz, hogy a jogintézmény teljes körűen működni tudjon, mind az államigazgatás egyéb szereplőinek, mind az önkormányzatoknak további felkészülési idő biztosítása indokolt."

Egyszer már kitolták egy évvel

A sokat vitatott szociális temetés lényege, hogy külön erre a célra kijelölt parcellákban temethetik majd el szeretteiket azok a gyászoló szegények, akik vállalják, hogy ingyen kapott sírhely és koporsó birtokában maguk oldják meg a temetést, akár egyedül, maguk ássák ki a sírt is.

A fővárosi közgyűlés például az Új köztemetőt jelölte ki a nyáron a szociális temetések helyszínéül, szeptemberben már alá is írta a kivitelezési szerződést a Budapesti Temetkezési Intézet. A munkálatokkal a közgyűlési döntés értelmében mintegy kétezer halott exhumálása jár együtt.

A szociális temetés bevezetését egyszer már elhalasztották. Az eredeti határidő 2014. január 1. lett volna, ezt tolták ki 2015. január 1-jére tavaly decemberben. Akkor az MSZP-s Lendvai Ildikó hívta fel erre a figyelmet. A kormány tavaly a fejlesztéspolitikával foglalkozó törvényjavaslatba dugta bele a halasztó paragrafust.

És hogy mekkora munka is valójában egy sírt kiásni? Korábbi videónkban megnézheti:

Kiástuk az Index sírját

Rovatok