Index Vakbarát Hírportál

Schmitt Pál még mindig doktornak tartja magát

2014. november 28., péntek 09:09

Terjedelmes, majdnem kétoldalas interjút közölt pénteki számában a Sport plusz Schmitt Pál volt köztársasági elnökkel, aki nemcsak sportpályafutásáról mesél, hanem a politikai teljesítményéről is elejt néhány szerénytelen mondatot.

Az interjú rögtön azzal az aktualitással kezdődik, hogy Schmitt Pál lehet a nemzet sportolója. A volt államfő elárulja, miként értesült arról, hogy övé lesz a megtisztelő cím:

Éppen egy fitneszcentrumban edzettem.

A hír ugyanakkor nem érte váratlanul, mert tudta, hogy a jelöltek között van. Megjegyezte, hogy a vetélytársát, Magyar Zoltánt nagyszerű embernek tartja, aki szerinte szintén megérdemelte volna, hogy a nemzet sportolója legyen.

Schmitt Pál ezek után az interjúban hosszan mesél a pályafutásáról, az olimpiai bajnoki cím megszerzésének körülményeiről, a MOB-elnökségről, NOB-tagságról. Az olimpiával kapcsolatban ilyen kijelentéseket olvashatunk tőle például, hogy:

Megnyugvással tölt el, hogy az én vezetésem alatt lett az olimpiai mozgalom a magyar közélet meghatározó része.

Ám az interjú legérdekesebb része csak ezek után jön. Néhány szóban összegzi a politikai karrierjét a volt államfő. A kérdésre, hogy újra belefolyna-e a politikába, ezt válaszolja:

Belevágnék, semmit nem bántam meg!

Schmitt, aki 2012-ben a plágiumügye miatt kényszerült lemondani a köztársasági elnöki posztról, azt mondja, „az eddigi életutamat mindig tisztességesen próbáltam járni”. Rátér a plágiumügye is, és meglepő módon azt állítja, hogy a botrány azzal végződött, hogy megmaradt a kisdoktori címe:

az emlékezetes, Semmelweis Egyetem elleni fellebbezésemet megnyertem, úgyhogy nem is vonták vissza a kisdoktori címemet.

Az életében mindvégig tisztességesen eljáró volt államfőt itt azért megcsalja az emlékezete valamiért, ugyanis az egyetem 2013 májusában azt közölte, hogy lényegében visszavonták Schmitt kisdoktoriját. Az egyetem „elutasította Schmitt Pál felülbírálati kérelmét, amelyben a volt államfő azt kérte, semmisítsék meg a kisdoktori címe visszavonásáról szóló határozatot”. Az egyetem közölte azt is, hogy a rektor által felkért jogorvoslati bizottság határozatára tekintettel Schmitt Pál lemondott egyetemi doktori címéről. 

Már csak azért is érdekes, hogy Schmitt Pál még mindig doktornak tartja magát, hiszen a botrány kirobbanása és a lemondása után többször megígérte, hogy beiratkozik a doktori iskolába, és megszerzi a doktori címet. Ettől később elállt. 

Schmitt a Sport plusznak azzal összegzi a politikai pályafutását, hogy büszke a köztársasági elnöki éveire, mert aláírhatta az alaptörvényt, és „a politikában sikerült egy új stílust” bevezetnie.

Rovatok