Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz betiltaná a vasárnapi munkavégzést

2014. december 1., hétfő 16:34 | aznap frissítve

"Azt szeretnénk, ha vasárnap nem kellene dolgoznia senkinek" – jelentette ki Rogán Antal, hétfő délután a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján. Rogán úgy fogalmazott, hogy a Fidesz feltételekkel és módosításokkal támogatja a KDNP vasárnapi zárva tartásról szóló és egyébként a parlament előtt lévő javaslatát. A Fidesz módosításainak lényege az lesz, hogy vasárnap ne lehessen dolgoztatni.

Ezért a törvény címét is megváltoztatják. A címe az egyértelműség kedvéért a

Vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény

lesz. Rogán a módosítások tartalmáról annyit árult el, hogy terveik szerint semmilyen üzlet nem nyithat ki vasárnaponként, csak ha ott a tulajdonos vagy a családtagja dolgozik.

Egy kivételt azért beépítenének a törvénybe. Az adventi időszakban nyitva lehetnek az üzletek vasárnaponként is. Az Index kérdésére, hogy miért hagyják meg ezt a kivételt, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: az advent kereskedelmi szempontból a legfontosabb időszak, és ilyenkor azért lehetőséget kell adni arra, hogy a munkavállalók dolgozzanak, ha sikerül megegyezniük a munkáltatóval.

Adventkor 50 százalékos béremelés

Rogán hangsúlyozta hogy ekkor viszont jelentős pluszbért és pótlékokat kell majd fizetni a dolgozóknak. A szakszervezeteken múlik, hogy mennyit tudnak kiharcolni. A frakcióvezető nem tartja kizártnak, hogy 50 százalékkal magasabb pótlék járjon.

A kérdésre, hogy mit szólna, ha a kérdésről népszavazás döntene, Rogán azt mondta: előbb legyen meg a kérdés, utána nyilvánítanak róla véleményt. De amúgy a KDNP ebben az ügyben „elvégzett egyfajta egyeztetést”.

Bár Rogán nem tért ki külön rá, mivel a bejelentés szerint az eredeti KDNP-s javaslatot fogják címében és tartalmában is módosítani, feltételezhető, hogy az ott kivételként kezelt kereskedelmi egységek – például benzinkutak, reptéren működő üzletek, trafikok, vásárok – továbbra is mentességet élveznek.

Az eredeti KDNP-s javaslatban húzott 400 négyzetméteres mérethatár a fideszes tervek szerint lecsökkenne. Információink szerint akár 200 vagy 150 négyzetméter is lehet a véglegesített felső határ, de ezt még bruttósítják is. A kereszténydemokraták ugyanis az eladótér nagysága alapján osztályoztak volna, a Rogán Antal által felkarolt megoldás viszont a raktárakat is beleszámolná az üzletméretbe.

Ezek alapján csak az egészen kis boltok tarthatnának nyitva vasárnap, és ezek is csak akkor, ha ott a tulajdonos vagy a családtagja dolgozik. Ebből az következik, hogy akár az éjjel-nappalik egy része is megszűnhet éjjel-nappali lenni.

Úgy tudjuk, a törvényjavaslatot addig nem nyújtják be, amíg a Fidesz elnöksége nem jut végső döntésre az egyes részletszabályokat illetően – az elnökség ülésezik a héten, így a döntés akár napokon belül megszülethet. 

Az Iparkamara és a CBA örül

 A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Kereskedelmi Kollégiuma támogatja az üzletek vasárnapi nyitva tartását korlátozó törvényjavaslatot. Közleményük szerint a Kereskedelmi Kollégium tagjai nagy többséggel úgy foglaltak állást, hogy támogatják a javaslatot, amely szerint az üzletek bizonyos kivételektől eltekintve vasárnap és munkaszüneti napokon zárva tartanának.

A magyar élelmiszerkereskedelem három legnagyobb forgalmú (2013-ban együttesen 1441,4 milliárd forint bevételt elérő, összesen 77 000 dolgozót foglalkoztató) hazai tulajdonú üzletlánca a CBA, a Coop és a Reál a leghatározottabban támogatja a vasárnapi nyitva tartás korlátozására irányuló kezdeményezést.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség elnöksége támogatja az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló törvényjavaslatát.

A Munkástanácsok szerint fontos a vasárnapi munkavégzés korlátok közé szorítása, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) szerint korlátozni és nem ösztönözni kell a vasárnapi munkavégzést.

Akik tiltakoznak: VOSZ, OKSZ, LIGA és MBSZ

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) a szervezet főtitkárának sajtónyilatkozata szerint a foglalkoztatottak vasárnapi munkavégzését önkéntes nyilatkozattételhez kötné, amelynek nyomán a hétvégi munkáért plusz pihenőnap, illetve a jelenleginél magasabb bérkiegészítés is járna. A VOSZ népszavazást kezdeményez az üzletek vasárnapi nyitva tartásáért, ha elfogadják a korlátozó jogszabályt.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a szakmai szervezetek döntő többsége egyöntetűen kiállt amellett, hogy az üzletek, áruházak a vásárlók érdekeivel összhangban maradjanak nyitva vasárnap.

A LIGA szakszervezeti szövetség nem támogatja a boltok vasárnapi kötelező bezárását, ehelyett a vasárnapi nyitva tartás költségeinek emelését és szabályainak szigorítását javasolja a kormánynak.

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) szerint súlyos következményekkel járna a vasárnapi nyitva tartás korlátozását előíró törvénymódosító javaslat megszavazása, mert elbocsátásokat és bércsökkenést eredményezne.

Rovatok