Index Vakbarát Hírportál

Nekiment a Hír TV-nek a baloldal veszprémi jelöltje

2014. december 3., szerda 14:34 | aznap frissítve

Bemutatkozott az országos nyilvánosságnak szerda délután Kész Zoltán, aki függetlenként indul a veszprémi időközi választáson, és aki mögé beállt a teljes baloldal. Kész, aki a kétharmad lebontását és rendszerváltást akar, azzal kezdte, hogy bocsánatkérésre szólította fel a Hír TV-t a civilek vegzálása miatt. Az MSZP és az Együtt is bejelentette délután, hogy Kész Zoltánt támogatják.

Egy budapesti VI. kerületi kávézóban lépett be az országos politikába Kész Zoltán, akiről kedden megírtuk, hogy a baloldal jelöltje lesz a jövő februári veszprémi időközi választáson. Kész a veszprémi kormányellenes civil tüntetések szervezője volt, és függetlenként indul, ám örömmel fogadja a baloldali pártok gesztusát.

A függetlenség első látható jele az volt, hogy Kész bemutatkozó sajtótájékoztatóján egyetlen párt sajtósa vagy politikusa sem nyüzsgött a helyszínen, a jelölt mögé Veszprém látképét vetítették, véletlenül sem pártlogókat.

Kész Zoltán érdekes húzással kezdte a bemutatkozását. Megkérte a Hír TV jelen lévő munkatársát, hogy kérjen bocsánatot attól a kormányellenes tüntetésen felszólaló tanárnőtől, akinek az iskolájába a tévé stábja kedden váratlanul beállított. Ez a bocsánatkérés nem történt meg, a tévé helyszínen lévő riportere később annyit mondott, hogy nincs információja az ügyről, nem is foglalkozott vele.


Kész az Indexnek azt mondta, hogy azért tartotta fontosnak ezt a sajtótájékoztató elején megjegyezni, mert a civileknek össze kell tartaniuk, és tudomása van arról, hogy a jobboldali sajtó őt is le akarja járatni. A Facebook-oldalára ezzel kapcsolatban ezt írta ki Kész:

Az elmúlt pár órában többen is hívtak, hogy a Fidesz-közeli sajtó pénzt ajánl veszprémieknek, hogy segítsenek a lejáratásomban. Azt eddig is tudtam, hogy ez a rendszer aljas, fel is vagyok készülve rá.

Rendszerváltást akar

A veszprémi jelölt, aki tanárként és sportriporterként, öt nyelvkönyv szerzőjeként mutatta be magát, ezután arról beszélt, hogy a november 17-i kormányellenes tüntetésen mondott beszéde után több civil és politikus is biztatta az indulásra. Ezért döntött úgy, hogy beleáll a jelöltségbe. Szerinte ugyanis a civileknek „ki kell jönni az elefántcsonttoronyból”, csak így lesz „boldogabb és becsületesebb a jövő”.

Kész meg is mondta, hogy mi kell ehhez a jövőhöz: első lépésként a kétharmad lebontása, aztán kormányváltás, aztán pedig rendszerváltás.

A Veszprémben és környékén élők felelőssége, hogy az államhatalom a klientúrája felhasználásával ne hivatkozhasson többé a kamu kétharmadra

– írta a kiosztott sajtóanyagában. Kész szerint ehhez széles körű összefogás kell, ezért fogadja örömmel a demokratikus pártok támogatását. A DK és a Liberálisok már bejelentették a támogatást, az MSZP és az Együtt pedig várhatóan a következő napokban jelenti be ezt. Kész diplomatikusan az egyeztetésekről csak annyit mondott, hogy informálisak voltak, és azután egyeznek meg a részletekről, a kampány összehangolásáról, ha minden párt illetékes testülete már döntött.

Navracsics csinált belőle Fidelitas-elnököt

Egy azonban biztos: Kész függetlenként szerepel a szavazólapon, és a kampányát is maga akarja finanszírozni. Egymilliót kap az államtól, emellett pedig a törvény szerint még négyet költhet, ezt adományokból szeretné összegyűjteni. Kész azt is mondta, hogy az LMP-vel nem történt még semmilyen egyeztetés, de persze az ő támogatásukat is megtisztelőnek tartaná. A Jobbikból viszont nem kér.

Kész a sajtótájékoztatón azt sem titkolta, hogy nem először kóstol bele a politikába, tíz évvel ezelőtt még Fidesz-tag volt, és Navracsics Tibor felkérésére a veszprémi Fidelitas vezetője lett. Ez kilenc hónapig tartott, majd kiábrándult és kilépett a Fideszből, azóta sem keresték őt, és Kész sem kereste őket. A jelölt az Indexnek azt is mondta, hogy Navracsiccsal nem beszélt azóta, hogy bejelentette az indulását, nem tartják a kapcsolatot régóta.

Veszprémben 2015. február 22-én tartják az időközi választást, Navracsics Tibor megüresedett mandátumáról szavaznak. Ha nem a Fidesz-KDNP nyer, a kormánypártok elveszítik a parlamentben a kétharmados támogatottságukat.

Az MSZP és az Együtt minden segítséget megad

A veszprémi időközi választás tétje, hogy "megakadályozható-e a totális állam további burjánzása" - fogalmazott délutáni sajtótájékoztatóján Tóbiás József, az MSZP elnöke. Közölte, hogy a pártelnökség úgy döntött, hogy Kész Zoltánt támogatja, és a helyi szervezetének is azt ajánlja, hogy álljon be Kész mögé (az MSZP alapszabálya szerint mindig a helyi szervezet dönt a jelöltségről).

Tóbiás azt mondta, hogy az MSZP-nek amúgy lenne veszprémi jelöltje, Pál Béla, ám most a kéthamrad lebontásáért olyan indulót kerestek, aki képest minden olyan szavazót megnyerni, aki változást akar. Tóbiás szerint ezért Pál Béla is Kész Zoltánt támogatja.

Tóbiás azt mondta, hogy a helyi szervezet dolga lesz a részletek tisztázása, vagyis az, hogy segítenek Késznek, milyen kampányeseményeken vesznek részt, a szórólapok hogy nézzenek ki. Az MSZP országos vezetése azonban ehhez minden segítséget megad majd.

Szintén délután az Együtt elnöksége is közölte, hogy Kész mögé állnak. "Kész Zoltán alkalmas jelölt, hiszen hiteles és tisztességes lokálpatrióta, és aki képes arra, hogy eredeményesen képviselje a veszprémi polgárokat" - közölte a párt. Vagyis a baloldali összefogás felsorakozott Kész Zoltán mögött.

Rovatok