Index Vakbarát Hírportál

Már ki is farol a Fidesz a kötelező drogtesztből

2014. december 9., kedd 12:02

Rövid idő alatt megszelídült a Kocsis Máté Fidesz-szóvivő által szombaton bedobott ötlet, amely szerint a politikusokat, az újságírókat és a veszélyeztetett korú fiatalokat kötelező drogteszt alá kellene vonni.

Az Index kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy hétfőn este már arról egyeztettek a jobboldalon, hogy csak önkéntes formában lehetne bevezetni a 12–18 éves fiatalok számára az ellenőrzéseket.

Rogán Antal frakcióvezető, aki a hétfői viharos képviselőcsoport-ülés után bejelentette, a fideszesek többsége támogathatónak tartja a Kocsis nevével fémjelzett ötletet, már akkor is leszögezte: a tesztnek a gyerekek esetében semmilyen jogkövetkezménye sem lehet, és az eredményét sem ismerheti meg más az érintetten és a szülein kívül.

A nagy belső feszültséget okozó felvetést azonban hétfőn még tovább gyengítették, és most már ott tart a javaslat, hogy csak akkor kell vizsgálatra menniük a fiataloknak, ha azt ők maguk vagy szüleik kérik. Ha ezt a feltételt is elfogadják, akkor az az egész köteleződrogteszt-ügyet most is létező, választható szűrési lehetőséggé változtatja.

A 14 év alatti korosztálynál a szülő kérhetné, 14 év felett pedig egy közösen tett nyilatkozat alapján lehet tesztet végeztetni.

Forrásaink szerint  sokan sorolják a Fideszben is a jogilag kivitelezhetetlen kategóriába, hogy az újságírókra vagy más foglalkozási csoportokra bármilyen formában kiterjesszék a drogteszt-kötelezettséget.

Azt egyébként az Indexnek is megerősítették, hogy a kötelező drogteszt javaslata nem Kocsis Máté kommunikációs vezető ötlete volt. A Hvg.hu cikke szerint Orbán Viktor miniszterelnök kommunikációs stábja, azaz lényegében Habony Árpád találta ki a kábítószerveszéllyel operáló tervet, amit végül pénteken Kocsis dobott be a köztudatba a Facebookon.

A lap szerint a stábban jó „politikai terméknek” tartják az ötletet, amellyel legalább a párt törzsbázisánál, szerencsésebb esetben pedig szélesebb rétegeknél ismét a Fidesz tematizálhatja a közbeszédet. A jelek szerint azonban a gyerekekre is drogos bélyeget sütő kommunikációs terv mégsem talált egyöntetű támogatásra, a frakcióban is sokan hangot adtak ellenérzéseiknek.

Úgy tudjuk, hogy a kötelező teszt kiterjesztésének jogi hátterének kidolgozásával megbízott igazságügyi tárcánál sem rajongtak az újabb feladatért. A miniszter is feleslegesnek és jogi nonszensznek tartja a javaslatot.

Rovatok