Index Vakbarát Hírportál

Orbán feleségének is pisilnie kellene

2014. december 30., kedd 12:59

Ha a Fidesz úgy dönt, Lévai Anikó sem menekülhet a drogteszt elől. A miniszterelnök feleségének négy éve vezető beosztása van egy újságnál: ő a Magyar Konyha szerkesztőbizottsági elnöke.

December eleje óta függőben van, hogy milyen korosztályi és/vagy foglalkozási csoportokat akar drogtesztre kötelezni a Fidesz. Az eredetileg bedobott elképzelés az volt, hogy a 18 év alatti fiatalokat, a politikusokat, és az újságírókat köteleznék szűrővizsgálatra.

A Fidesz frakció december 8-án döntött arról, hogy feltételekkel ugyan, de támogatja Kocsis Máté javaslatát az évenkénti drogteszt bevezetéséről. Már akkor kiderült, hogy inkább az önkéntes verziót vezetnék be, azt is főleg a fiatalok számára.

A végleges döntést azonban nagyon kitolta a párt, legkorábban január vége felé várható, hogy a politikusok nyilatkozzanak a tervről.

Az Index információi szerint az újságírók számára kötelező drogtesztről szóló első hírek Orbán Viktor feleségét is meglepték. Lévai Anikó 2010 óta szerkesztőbizottsági elnöke a Vinkó József által irányított Magyar Konyha című lapnak. Úgy tudjuk, drogteszt miatt fel is hívta Kocsis Mátét, hogy jól érti-e, hogy őt is érinti az általa bedobott javaslat.

Az újságírók bevonásáról az elmúlt hetekben ellentmondóan nyilatkoztak a kormánypárti politikusok. Volt, aki azt állította, pontosítani kell majd, kit tekinthet a törvény „újságírónak”, mások képtelenségnek nevezték az ötletet.

Legutóbb, karácsony előtt Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője beszélt a drogtesztről. Ő is azt mondta, hogy a fiatalok esetében szülői hozzájárulással látja bevezethetőnek, arról pedig, hogy a politikusokat és az újságírókat is alávetnék ilyen vizsgálatnak, azt mondta: előbbieknek vállalniuk kell, hogy elsőként állnak be a sorba, de az újságíróknál más a helyzet. Nehéz megmagyarázni, miért pont ők kerülnének ebbe a körbe.

Rovatok