Index Vakbarát Hírportál

Lefújták a római-parti mobilgát építését

2015. január 7., szerda 15:55

A főváros lefújta a római-parti mobilgát építési tervét, derült ki abból a végzésből, amelyben a vízügyi hatóság megszünteti a gát engedélyezési eljárását. Mégpedig annak a tervezőcégnek a kérésére, amely a főváros projektjét valósítja meg.

Az Index kérdésére Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes levelében hangsúlyozta, hogy a gátépítést nem hogy leállítják, de egyenesen még nagyobbat terveznek a Római-partra és környékére.

A főváros tehát teljesen új mobilgátat tervez, ezért leállították a jelenleg futó engedélyezési eljárást.

A közel három éve tartó hercehurca ezen fordulója 1 105 000 forintba került Budapestnek, ennyit kér a hatóság az elindított, de végül a kérésre be nem fejezett munkáért.

Tarlós szembemenne a szakértőkkel?

A mobilgát körüli iszapbirkózás ezzel tovább folytatódik. A mobilgát ötletét a kezdetektől támadták, mivel a természetes viszonyokhoz közel álló partszakaszt fel kellett volna számolni, a fákat ki kellett volna vágni, hogy a gát talapzatát alkotó töltést megépíthessék. Ezzel a Római elvesztette volna a ma is ismert, természetközeli jellegét és természetes vegetációja jó részét.

Tarlós István korábban azt nyilatkozta, egyetlen tanulmánytól teszi függővé, hogy megépítik-e a sokat támadott védművet: hogy mit mond a témáról az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). Az OVF állásfoglalása köztes megoldást javasolt: legyen mobilgát, de ne a parton, hanem beljebb, a kerítések vonalában. Ez az állásfoglalás a parti állapotok megmaradását ígérte.

A főváros most viszont ellentmondásosan nyilatkozott az ügyben: „a teljes tereprendezésre kiterjedő új terveken alapuló eljárás előkészítését” ígérték. A bizottság állásfoglalását pedig úgy fordították le, hogy a szakértők támogatták tervüket a partra építendő mobilgáttal.

Ha Tarlós István valóban így építteti meg a gátat, azzal szembemegy a szakértők állásfoglalásával. Ahogy beszámoltunk róla, az OVF azt írta:

A mobil fal megépítését úgy kell végrehajtani, hogy a parthasználat és ezzel a terület használati értéke növekedjék, aminek kulcsa a parthoz való hozzáférés biztosítása. A jelenlegi part természeti értékeinek minél teljesebb megőrzése a cél.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság korábban nem látta elégségesnek azt, ahogy a főváros eddigi tájékoztatta a közvéleményt, így azt is rögzítik:

A műszaki és tájépítészeti terveket egymástól elválaszthatatlanul kell a lakossággal illetve a közvéleménnyel megismertetni.

Ebben a pontban a főváros biztosan nem változtatott a gyakorlatán. A folyamat leállításáról ugyanis egy kiszivárogtatott végzésből értesült az Index.

Tarlós István nyáron 2016 nyarára ígérte az új gátat.

Rovatok