Index Vakbarát Hírportál

Orbán: Ez barbár, brutális tett volt!

2015. január 9., péntek 08:09

Hosszú pihenő után tért vissza a politikába Orbán Viktor. A nyilvánosság előtt hetekig nem mutatkozó miniszterelnök az MR1 Kossuth péntek reggeli műsorának adott évindító interjút. 

Először a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni terrorról beszélt:

Megakad az ember torkán a szó az ilyen barbár, brutális cselekmény láttán. Különösen megrendítő, hogy ilyen közel hozzánk, az Európai Unióban történt. 

A terrorfenyegetéssel kapcsolatos magyarországi teendőkről azt mondta, hogy a Terrorelhárítási Központ jelentése alapján nem növekedett a veszély, de európai szinten olyan év, sőt talán olyan korszak előtt állunk, amikor minden bizonytalan. Orbán ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy bár ő rossznak tartja a bevándorlási politikát (mindkét terrorista párizsi születésű), de nem akar politikai konzekvenciákat levonni, mert

nem ízléses az ész hangján beszélni, amikor a lélek van megrendülve

Merkel nem az ellenzék nótáját húzza

Orbán a hamarosan hazánkba érkező két illusztris vendégéről, Angela Merkelről és Vlagyimir Putyinról is szólt. Arra nem számít, hogy Merkel – az ellenzék várakozásának megfelelően – kritikus hangot üt meg vele szemben. De ezt az elvárást is elhibázottnak tartja, és arra kérte az ellenzéket

ne keverjék össze a német kancellárt a prímással, akinek le lehet adni a rendelést

Arra nem akart válaszolni, hogy mi lehet Putyin érdeke a magyar látogatásban, csak azt, hogy szerinte a mi érdekünk, hogy

távol tartsuk magunkat minden olyan konfliktustól, mely nem a mi konfliktusunk. 

Orbán azt is elmondta, úgy kell jóban lenni az Egyesült Államokkal, hogy közben ne lehessen berángatni minket a hidegháborús szituációba. Azt elismerte, hogy az Egyesült Államokkal voltak már jobbak is a kapcsolataink, most „olyanok, amilyenek”. Egyre kevésbé tudunk beszélni egymással a tisztelet hangján, pedig számtalan téren – katonai és gazdasági téren – kiváló a kapcsolat a két ország között. A kitiltási botrányban semmilyen új fejleményről nem tudott beszámolni, csak annyit mondott, „új év, új esélyek”, és reménykedik a változásban.

Tényleg rossz az oktatási rendszer

Orbán leszögezte, hogy politikai viták vannak, de a kormányzás nyugodtan zajlik. Orbán szerint valójában nem is az országról szólnak a kormányzatot érő kritikák,  ezek inkább a „baloldal vajúdása” miatt törnek elő.

A 2015-ös évről semmilyen konkrét tervet nem árult el, csak olyan általánosságokat vázolt, mint a „középosztályiasodás”, a bérből és fizetésből élő családok  – közéjük számítja a nyugdíjasokat, akik valaha bérből és fizetésből éltek – védelme. 

Azt a riporter kérdésre elismerte, hogy az oktatási rendszer szerkezete és minősége, de társadalmi felzárkóztató szerepe sem kielégítő, az eddigi eredményekre – pedagógus-életpálya, pedagógusképzés – alapozva új rendszert építenek ki. Ennek elemeiről azonban egy szót sem szólt.

Az egészségüggyel kapcsolatban sem beszélt strukturális átalakításról, a háziorvosok megbecsülését, anyagi elismerését”, az egészséges életmód hirdetését tartja fontosnak, ez utóbbit azért, mert

a magam korabeli öreg mókusok gondolkodását nehezen lehet befolyásolni, de a fiatalokét igen

ezért az egészséges életmódban elsősorban a fiatalokra kell koncentrálni, ezt szolgálja a mindennapos testnevelés, és a Kék Túra turistaútjainak, turistaházainak felújítása.

Orbán megvédte a kapkodó és ellentmondásos módon bevezetett útdíjat is. Szerinte ez egy logikus rendszer, viszont minden ilyen beavatkozás bosszúságot szül, de arra figyelmeztetett,

amit most hallunk, az a próbaüzem gépház zaja.

Ezért kritikára, észrevételekre biztatta az embereket, és azt ígérte, beépítik az értelmes észrevételeket a végleges változatba. 

Rovatok