Index Vakbarát Hírportál

Vége a bombariadónak, de az Állatkert már csak szerdán nyit ki

2015. január 20., kedd 11:16

Mintegy ötszáz embernek kellett elhagynia a budapesti állatkertet, az Országos Gyógyintézeti Központot és az állatkert környékét, miután tüzérségi lövedék került elő földmunkák során kedd délelőtt a fővárosban, a Vágány utca 1. szám előtt, írja az MTI.

A rendőrség lezárta a Vágány utca és a Dózsa György út egy-egy szakaszát. Az érintett területen nem járhattak a Nyugati pályaudvarról induló vagy oda érkező vonatok sem. A lezárt területen a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járművei sem közlekedtek.

Az állatkertből 250 embernek kellett távoznia a gyógyintézetből pedig 150 személynek. A betegeket a területzár feloldásáig más intézményekben helyezik el. További száz ember távozott a lezárt területről.

Az állatok az állatkertben maradnak, de azokat az állatházakba terelték, ahol egy esetleges robbanás esetén nem sérülhetnek meg a repeszektől, a gondozók pedig az állatkert egy olyan pontján várják ki a robbanótest vizsgálatát, amely a területzáron kívül található.

Visszakérhették a jegy árát

Az Állatkertben néhány óra alatt véget ért a bombariadó, de csak szerdán fog kinyitni, derült ki a Fővárosi Állat- és Növénykert közleményéből. A látogatóknak el kellett hagyni a kert területét, egyedül a Holnemvolt Parkot nem érintette a kitelepítés. Az állatokat is biztonságba helyezték, és az intézmény munkatársai is csak a kijelölt területeken tartózkodhattak.

A bombariadót kedden 11:45-kor rendelték el, mert a Vágány utca elején egy 203 milliméteres szovjet repeszromboló gránátot találtak, így a hatóságok elrendelték a környék lezárását.

„A távozni kényszerült látogatók belépőjegyeit – bár vis maior esetén nem volna ilyen kötelezettség – méltányosságból egy újabb látogatásra is érvényesítették, aki azonban nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel (a külföldről érkezettek körében előfordult), annak a jegy árát visszafizette az Állatkert” – írták közleményükben.

 A Nyugati pályaudvar ideiglenesen nem indított és nem fogadott vonatokat, és szünetelt a vonatközlekedés a becsatlakozó vonalszakaszon. Ezért a Budapest-Cegléd, a Budapest-Lajosmizse, a Budapest-Vác-Szob, illetve a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon késhetnek a szerelvények.

Cegléd felől csak Kőbánya-Kispestig közlekedett valamennyi vonat. Szob-Vác, illetve Vác-Veresegyház felől Rákospalota-Újpest állomásig közlekedtek a vonatok. A 20E, a 30-as, a 30A, a 230-as és a 105-ös autóbuszok módosított útvonalon közlekedtek. A 75-ös és a 79-es trolibuszok helyett módosított útvonalon pótlóbuszok jártak.

Rovatok