Index Vakbarát Hírportál

Navracsics: Idegen nyelven lesújtónak tűnik a magyar politika

2015. január 21., szerda 11:43 | aznap frissítve

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatási és kulturális biztosa interjút adott a 444-nek. A beszélgetésen szóba került, hogy azért szállították le 16 éves korig a tankötelezettséget, mert nem tudták elérni, hogy 18 éves korukig iskolába járjanak a tanulók.

Arról is beszélt, hogy 2010 és 2014 között jó viszonyban volt Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövettel, Goodfrienddel is találkozott, aki jelzett felé problémákat, de nem gondolta, hogy ekkora baj lesz belőle.

Az interjú legérdekesebb részében arról van szó, hogy Navracsics szerint a magyar politika nyelvezete eufemisztikusan fogalmazva is érzelmileg túlhevült, és

ha ezt bármely idegen nyelvre lefordítjuk, az szinte védhetetlen érvrendszereket hoz ki mindkét oldalból

Navracsics szerint politikusok és újságírók úgy beszélnek a másikról, ami nem pusztán vita, hanem "annál egy sokkal lesújtóbb és sokkal hevesebb emberi érzelmeket kiváltó dolog".

Éppen ezért vagyok nagyon nehéz helyzetben, amikor egy magyar politikai szöveg akár angol, akár francia nyelven megjelenik... Magyarul elolvassuk, megvonjuk a vállunkat és lapozunk. Ám ha ezt idegen nyelven olvassuk, és magunkra ismerünk, az egy egészen rossz képet ad a magyar belpolitikáról.

mondta az oktatási és kulturális biztos.

Rovatok