Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz október óta 14 százalékot veszített

2015. január 28., szerda 16:35 | aznap frissítve

Folytatódott a Fidesz-KDNP népszerűségvesztése a Tárki januári mérése szerint. A teljes népesség körében a kormánypártok támogatottsága nem változott jelentősen: januárban 24 százalékon áll a novemberi 25 százalék után, írja az MTI.

A pártválasztók között azonban 41 százalékra csökkent a támogatottság a korábbi 45-ről. Október óta összességében 14 százalékponttal esett a Fidesz-KDNP támogatottsága a pártválasztók körében.

Ebben a csoportban és a teljes népességen mérve is a 2013 elején mérttel azonos szinten áll most a párt.

Továbbra is szoros a küzdelem a legerősebb ellenzéki párt pozíciójáért az MSZP és a Jobbik között, kismértékben az utóbbi vezet. A Jobbikra januárban a teljes népesség 12 százaléka szavazott volna, míg az MSZP-re 11 százalék, ami megegyezik a novemberben mértekkel. A pártválasztók körében a Jobbik 21, az MSZP 19 százalékon áll.

A DK támogatottsága 6 százalékra emelkedett a teljes népességen belül a korábbi 3-ról, míg a pártválasztók körében 10 százalékra növelték táborukat a novemberi 5-ről. A Tárki ugyanakkor rámutat: csak a következő hónapokban dőlhet el, hogy ez a növekedés tartós lesz-e.

Az LMP a teljes népességen belül 3, míg a pártválasztók körében 5 százalékon áll a Tárki mérése szerint. Az Együtt és a PM eredménye is változatlan: egyaránt 2 százalékon állnak a bővebb kategóriában, míg a szűkebb körben 4 százalékon.

A preferenciájukat titkoló vagy pártot választani nem tudók aránya változatlanul 42 százalék.

Rovatok