Index Vakbarát Hírportál

Plakáttépkedéssel folyik a veszprémi csata

2015. február 10., kedd 16:41

A parlamenti kétharmadról szóló veszprémi választáson 800 plakátot tépkedtek le ismeretlenek keddre virradóra – állítja a rongálás sértettje, Bősze Ferenc, független jelölt. A veszprémi ügyvéd a rongálás miatt feljelentést tett.

A rendőrségen közölték: a feljelentés kiegészítésére van szükség, mert az túl általános, utcaneveket sem jelöl, így a megrongált plakátok ügyében egyelőre nem lehet nyomozást indítani. Erről csak a feljelentés kiegészítése után dönthetnek, ezután lehet megnézni, vannak-e olyan térfigyelő kamerák, amelyek esetleg rögzíthették a bűncselekményt.

A városban – és a hozzá tartozó huszonhét településen – eredetileg két tucat jelölt indult volna, hivatalosan jelenleg 12-en vannak, közülük öten folytatnak plakátolással, szórólapozással zajló érdemi kampányt. Bősze megkeresésére három jelölt – a fideszes Némedi, az LMP-s Gerstmár Ferenc és a jobbikos Varga-Damm Andrea – elhatárolódott a plakátrongálástól, elítélve az akciót.

Az MSZP, a DK és az Együtt párttámogatását élvező független jelöltet, Kész Zoltánt Bősze nem kereste meg, mondván, „nem számít olyan ember szolidaritására”, aki a többi jelöltet a Fidesz emberének tekinti, a párttámogatást élvezőket kamujelölteknek, a függetleneket kalandoroknak minősíti.

Bősze korábban már többször jelezte, Kész Zoltánt nem tartja valódi független jelöltnek, csupán olyannak, aki élvezi a három párt vezetőségének támogatását, amely mögött azonban nem áll a pártok tagságának és a pártok szimpatizánsainak támogatása. Vitatja, hogy valóban Kész volna az a jelölt, aki mögé beállva le lehet győzni a Fidesz jelöltjét, lebontva így a kormánypárt kétharmados többségét.

„Kaptam közvetett üzeneteket, értelmemre ható e-maileket, amelyben a visszalépésre szólítottak fel" – mondta a Bősze, aki sem akkor, sem a plakátrongálás hatására nem kíván visszalépni.

A 47x29 cm-es plakátok embermagasságban voltak kiplakátolva, alul-fölül ragasztószalaggal rögzítve, miután a fagypont alatti hőmérsékleten nem akartak tapétaragasztót használni. „Az elkövetői kör – hiszen 800 plakátot aligha tépett le egyetlen ember – könnyedén eltávolíthatta a plakátokat, letépve a középső részét. Az alsó és felső, ragasztószalagos részek pedig ott maradtak, szomorú mementóként" – mondta az ügyvéd.

Rovatok