Index Vakbarát Hírportál

Vajon mit koszorúz meg Putyin Budapesten?

2015. február 11., szerda 17:42

Kevesebb mint egy hét múlva jön Magyarországra Vlagyimir Putyin, de jövő keddi tárgyalásának programja még mindig nem ismert.

Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke az Index kérdésére azt válaszolta: ma és holnap is folynak a megbeszélések az orosz féllel a program véglegesítéséről, de az már nagyjából kialakult. Orbán Viktor és Putyin elnök az Országházban tárgyalnak majd, és lesz közös sajtótájékoztató is, írta kérdésünkre Havasi.

A kormányfőnek addig is nagyon sűrű lesz a nemzetközi programja. Szerda délután a lengyel külügyminiszter érkezett a minszterelnökhöz, csütörtökön EU-csúcs lesz Brüsszelben, pénteken pedig Orbán Viktor Kijevben tárgyal Porosenko elnökkel.

A budapesti Putyin-látogatás előszeleként a Budapesti Gazdasági Főiskola Alkotmány utcában működő Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán jövő hét keddre rendkívüli szünetetet rendeltek el. 

Putyin budapesti tárgyalásáról  Szijjártó Péter a legutóbbi Figyelőben azt mondta, Putyin csak rövid időt tölt Budapesten. Orbán Viktorral és Áder Jánossal találkozik, civilekkel és üzletemberekkel nem. Szijjártó utalt arra, hogy az orosz elnök megkoszorúz valamit Budapesten, de nem a Szabadságtéri szovjet emlékművet. Nem kizárt, hogy az orosz elnök a Fiumei úti sírkert orosz pénzből felújított szovjet katonai parcelláit koszorúzza meg. Ezt Havasi Bertalan kérdésünkre nem erősítette meg, de nem is cáfolta. 

Szijjártó Péter azt mondta: az ukrajnai helyzet mellett a legfontosabb kérdés, hogy az 1995-től 2015-ig tartó hosszú távú gázszerződés lejárta után is biztosítható legyen Magyarország gázellátása.  Mint megírtuk: egyáltalán nem olyan sürgős Magyarországnak újra hosszú távú szerződést kötnie az oroszokkal, mert az ellátás egyáltalán nincs veszélyben. A most lejáró, a piacinál eleve jóval magasabb árat tartalmazó orosz gázszállítási keretből ugyanis még rengeteg gáz maradt, az árakat az egyirányú, hosszú távú elköteleződés helyett a források diverzifikálásával lehet csökkenteni, és a meglévő, vagy épülő vezetékekkel idővel más irányból is megoldható az ország gázellátása.

Rovatok