Index Vakbarát Hírportál

Kapóssá vált Bajnai széke

2015. február 13., péntek 12:22

Hárman indulnak az Együtt elnöki posztjáért szombaton, Szigetvári Viktor és Pápa Levente mellett ugyanis a belvárosi ügyeket hajtó Juhász Péter is ringbe száll. A belső erőviszonyok alapján a legvalószínűbb, hogy Szigetvári Viktor marad az elnök. A tisztújítás mégis fordulópont a párt életében.

Teljes tisztújítást tart szombaton az Együtt-A korszakváltók pártja. Az esemény fordulópont a párt életében: bevezetnek egy új, eddiginél központosítottabb struktúrát, hiszen hivatalosan most választ először elnököt a párt (eddig társelnöki rendszer működött, Bajnai Gordon pedig csak informálisan vezette a szervezetet).

A tisztújításon végleg eltűnnek a platformok, vagyis - akárcsak tavaly nyáron - most sem lesz kötelező, hogy a Milla, Szolidaritás, illetve a Haza és Haladás is adjon legmagasabb szintű vezetőt.

Az elnöki posztra többen is jelölést kaptak, közülük hárman ringbe is szállnak.

Szigetvári Viktor, Pápa Levente és Juhász Péter mellett Szelényi Zsuzsát is jelölték elnöknek,

Szelényi azonban nem száll be az elnöki versenybe.

Emellett megválasztják szombaton a két alelnököt és Bajnai helyett az országos politikai tanács (a választmány) is új vezetőt kap.

Úgy tudjuk, az alelnöki posztért hatan versenyeznek.

Ők: Berkecz Balázs, But Sándor, Hajdu Nóra, Juhász Péter, Pápa Levente, Sértő-Radics István, Szelényi Zsuzsa.

Az Index az elmúlt hetekben több Együtt-politikussal, köztük persze az indulókkal is beszélgetett, és ezek alapján összeszedtük, hogy az egyes elnökjelöltektől mit várhatna a párt, illetve a baloldal. A belső közvélemény a legnagyobb esélyt Szigetvári Viktornak adja, gyakorlatilag most is ő vezeti a pártot.

A jelöltek, ábécérendben:

Juhász Péter, a belvárosi harcos

Pápa Levente, a Dárdai Pál-szerepre vágyó

Szigetvári Viktor, a legkisebb kockázat

A tisztújításon az elnök és a két alelnök mellett megválasztanak hat elnökségi tagot is. Fontos újítás, hogy az Együtt bevezeti a női kvótát. Az elnökség egyharmadának nőnek kell lennie, vagyis a kilenc tagból (elnök, 2 alelnök, 6 elnökségi tag) hárman biztosan nők lesznek. Jelenleg amúgy nem teljesül a kvóta, Szelényi mellett Hajdu Nóra a tagja az elnökségnek.

Rovatok