Index Vakbarát Hírportál

Még mindig nem erősségünk a matek

2015. február 13., péntek 06:52

Javítottak tavalyhoz képest, de még így is közepesen teljesítettek a nyolcadikos diákok matematikából a középiskolai felvételin, magyarból pedig romlottak az eredmények - írja a Magyar Nemzet pénteken az Oktatási Hivataltól kapott adatok alapján. A maximálisan elérhető 50 pontból a magyar írásbelin átlagosan 29,3 pontot, matematikából pedig 22,6 pontot szereztek a tanulók.

A hat évfolyamos gimnáziumba készülőknél ellentétes tendencia látszik, ők magyarból javítottak és matematikából rontottak pár pontot. A legjobban a nyolcosztályos gimnáziumba jelentkezők teljesítettek, akik mindkét tárgyból jobb teszteket írtak a tavalyinál, és összességében is a legjobb átlagokat produkálták: matekból 32, magyarból, 37,6 pontot. Ez az eredmény azért nem meglepő, mivel a speciális gimnáziumok hagyományosan a legjobb tanulókat vonzzák.

A központi írásbeli felvételik után a március elejéig zajlanak a szóbeli felvételik. Az 53 800 nyolcadikos szinte biztos talál magának középiskolát, ezen a szinten ugyanis a felvételizők 97 százaléka bejutott valahová - háromnegyedük ráadásul az első helyen megjelölt intézménybe. Azonban a diákok 11,2 százaléka meg sem próbálkozik a továbbtanulással, ők vagy nyolc osztályt végeznek, vagy még annyit sem.  

Rovatok