Index Vakbarát Hírportál

1,5 milliót kért védencétől a kirendelt ügyvéd

2015. február 16., hétfő 22:23

A Baon.hu cikke szerint vádat emeltek egy kecskeméti ügyvédnő ellen, aki kirendelt ügyvédként két esetben is pénzt kért védenceitől 2013 novemberében.

Egy rendőrségi őrizetbe vett férfi kirendelt ügyvédjeként megkereste annak élettársát és anyját, és közölte, hogy csak akkor utazik el Bajára a férfi előzetes letartóztatásáról döntő Bajai Járásbíróság ülésére, ha fizetnek neki 50 ezer forintot, majd felajánlotta, hogy ha fizetnek neki 1,5 millió forintot, akkor elintézi, hogy a férfi egyszemélyes zárkába kerüljön, az ügyét gyorsan kinyomozzák és előzetes helyett enyhébb kényszerintézkedést rendeljenek el vele szemben. A hozzátartozók nem fizettek.

Ahogy annak a fiatalkorú fiúnek az anyja sem, akinek az ügyvédnő egy nyomozó ügyészségi ügyben volt a kirendelt védője. Az ügyvédnő a fiú kihallgatása után azt mondta az anyának, hogy megpróbálja elintézni, hogy ne emeljenek vádat a fia ellen, továbbá 100 ezer forintot kért azért, hogy ő képviselje a fiút és megelőzze az eljárás elhúzódását.

A szabadlábon védekező ügyvédnő ellen a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség kétrendbeli, haszonszerzés végett elkövetett ügyvédi visszaélés bűntette miatt emelt vádat, bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Mint ismert, kirendelt védő mindenkinek jár, aki saját ügyvédet nem tud vagy nem akar fogadni, a kirendelt ügyvédek munkáját ugyanakkor a hatóságok fizetik meg, nem pedig az ügyfelek.

Rovatok