Index Vakbarát Hírportál

Colleen Bell az ukrán ügyvivővel ebédelt

2015. február 17., kedd 17:49

Jelzésértékű, hogy miközben Orbán Viktor Vlagyimir Putyint fogadja a parlamentben, Colleen Bell, az amerikai nagykövet az ukrajnai ügyvivő, Mihajlo Junger tiszteletére tartott ebédet. A rendezvényen Magyarországot Benkő Levente helyettes államtitkár képviselte, további díszvendégek voltak Lengyelország, Olaszország, Kanada, a Szlovák Köztársaság, Litvánia és a Cseh Köztársaság nagykövetei, valamint a norvég és a német nagykövetség ügyvivői.

Megköszönte Angela Merkel német kancellárnak és François Hollande francia elnöknek a megállapodás létrejöttében játszott szerepét, de arról beszélt, hogy a kelet-ukrajnai tűzszünet meglehetősen ingatag, az Egyesült Államok pedig a minszki megállapodás teljes körű érvényesítésére szólított fel Debalceve környékén is.

Hétfőn egész nap lőtték egymást a tűzszünet ellenére a bekerített ukránok és ostromló szakadárok Debalcevénél. A stratégiai jelentőségű városnál az egész délkelet-ukrajnai tűzszünetet próbára teszi.

„Minszk valódi próbáját a teljes végrehajtása jelenti, az erőszak megszűnését és az ukrán határ feletti ukrán ellenőrzés helyreállítását is beleértve" – mondta a nagykövet. Hozzátette, hogy Oroszország és a szeparatisták elkötelezettségét nem a szavaik, hanem a tetteik alapján fogják megítélni.

Bell méltatta a szankciók melletti egységes kiállást, amivel közös üzenetet küldtek Oroszországnak. „Nem fogadjuk el az 'új Oroszország' jövőképét, nem fogadjuk el a maláj repülőgép lelövésével kapcsolatos orosz magyarázatot, nem fogadjuk el a mariupoli civilek elleni rakétatámadásokat, és nem fogadjuk el az ártatlan embereket, köztük ártatlan gyerekeket gyilkoló vagy megnyomorító szeparatisták toborzásával, felszerelésével és felfegyverzésével kapcsolatos folyamatos valótlanságokat sem" – mint mondta, erre nemet, Ukrajna szuverenitására igent mondanak.

Rovatok