Index Vakbarát Hírportál

Az MSZP az LMP-nek rimánkodik

2015. február 18., szerda 15:37 | aznap frissítve

Minden "demokratikus értéket valló" veszprémi jelöltet megkért arra az MSZP, hogy lépjen vissza a független Kész Zoltán javára. Gőgös Zoltán MSZP-elnökhelyettes külön kitért az LMP-re, a pártnak szerinte be kell látnia, hogy Paks ügyében Kész Zoltán a szövetségese. Eközben Készt elmarasztalta a Kúria, amely szerint megtévesztette a választókat, amikor 11 fideszes indulóról beszélt.

Vasárnap tartják az időközi választást Veszprémben és környékén, és, mint arról múlt héten beszámoltunk, a vártnál szorosabb a verseny a fideszes Némedi Lajos, illetve a baloldal által támogatott független jelölt, Kész Zoltán között (43-37).

Talán e szoros versenynek köszönhető Gőgös Zoltán MSZP-elnökhelyettes mostani kiállása, Gőgös ugyanis megkért minden "demokratikus értékeket valló" ellenzéki indulót, hogy ne induljon Kész ellen. Gőgös azt mondta, 

Az LMP-t nem hatja meg Gőgös kérése

A csalódott fideszeseknek és a cserbenhagyott baloldali szavazóknak nyújt valódi alternatívát az LMP jelöltje a vasárnapi időközi választáson – jelentette ki az LMP társelnöke szerdai sajtótájékoztatóján Veszprémben.

Schiffer András azt mondta: ha az LMP-s jelöltet, Gerstmár Ferencet választják meg a veszprémiek, azzal nemet mondanak az Orbán-féle ”bandaháborúra”, az egykulcsos adórendszerre és a Fidesz által bevezetett ”esztelen útdíjrendszerre” is.

Aki a Fidesz jelöltjére, Némedi Lajosra szavaz, az igent mond arra a politikára, amely egy nyílt, az egész országot fenyegető ”bandaháborúba torkollott”, és azt mondja, hogy következmények nélkül lehet valódi politizálás helyett fosztogatni ebben az országban - mondta Schiffer András. Szerinte ha valaki Kész Zoltánra, az ”álbaloldal” jelöltjére szavaz, az azt mondja, hogy nem akar ellenzéket Orbán Viktornak. Az ”álbaloldal” egy olyan személyt jelölt, aki igent mond az egykulcsos adórendszerre, igent mond az úthálózat, valamint az egészségbiztosítás privatizációjára – tette hozzá.

az egyetlen potenciális kihívó Kész Zoltán, ő az, aki meg tudja törni Veszprémben is a Fidesz lendületét.

Az MSZP elnökhelyettese sajtótájékoztatóján külön kiemelte az LMP-t, amelynek szerinte most már látnia kellene, hogy Paks ügyében Kész Zoltán személyében szövetségest találhat. Óva intette attól az LMP-t, hogy olyan helyzetbe kerüljön, hogy a jelöltjük által elért néhány százalék miatt a Fidesz ismét nyer, írta az MTI. A kiszivárgott kutatás szerint az LMP-s jelölt 4 százalékon áll.

 

Gőgös mostani rimánkodása azért meglepő, mert az MSZP úgy nevezte meg múlt héten a tapolcai jelöltjét, hogy erről előzetesen a színfalak mögött nem egyeztetett senkivel, az LMP-vel sem. Sőt, Gőgös egy közleményt is kiadott, hogy nem egyezkedik az LMP-vel, mert "csak a Fidesz malmára hajtja a vizet" a veszprémi indulásával.

Az LMP este úgy reagált, hogy "szóba sem jöhet Gerstmár Ferenc visszaléptetése". Az MSZP ne az LMP-t próbálja meg rávenni a vállalhatatlan Kész Zoltán támogatására, hanem adjon magyarázatot arra, hogy miért támogat egy olyan jelöltet, akinek elképzelései homlokegyenest ellentmondanak a szocialista párt álláspontjának is - áll a közleményükben.

Gőgös Zoltán szerint nagy tétje van a vasárnapi időközi országgyűlési képviselő-választásnak, amelyet az elmúlt időszak eseményei is felértékelnek. El kell gondolkoznia Kész Zoltán riválisainak a többi között azon, hogy Angela Merkel német kancellár látogatásakor Orbán Viktor ismét kiállt az illiberális demokrácia mellett; a napokban kiderült az is, hogy van egy köztörvényes bűnöző a Fidesz vezetésében - mondta. Hozzátette, a rendszerszintű korrupciót igazolják Simicska Lajos Orbán Viktorral kapcsolatos kijelentései. 

Kész mindenkit megtévesztett a Kúria szerint

Eközben a Kúria döntött egy Készt érintő választási beadványról, és elmarasztalta a jelöltet. Az ügyben a Magyar Munkáspárt nyújtott be kifogást a Veszprém megyei 1-es számú választókerületi bizottsághoz. A kifogásban azt írták, Kész Zoltán egy február elsejei budapesti demonstráción a Parlament előtt egyebek mellett azt mondta: "tizenkét jelölt indul a választáson, a Fidesznek van tizenegy jelöltje, tizenegy különböző mezben. Kamujelöltekkel és az ellenzéki szavazók megosztására készülő kalandorokkal állt fel a fideszes csapat". 

A Nemzeti Választási Bizottság múlt héten marasztalta el Kész Zoltánt. A testület határozatában azt állapította meg, hogy Kész Zoltán szavai nem véleménynyilvánításnak, hanem tényállításnak minősülnek. Kész az NVB határozata ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be. Ebben többek között arra hivatkozott, véleményt fogalmazott meg, amikor arról beszélt, hogy az ellenzéki szavazatok megosztása a Fidesz politikai érdekét szolgálja. 

A Kúria most döntött: nem tévedett az NVB, nem lehet véleménynyilvánításnak tekinteni azt, hogy "a Fidesznek van tizenegy jelöltje, tizenegy különböző mezben", a Kúria szerint ez egyértelmű tényállítás, és nem értékítélet. A Kúria szerint a "kamujelölt" még éppen takarhat értékítéletet, de a szövegkörnyezetben vizsgálva alkalmas a választók megtévesztésére, a jelöltek olyan színben feltüntetésére, hogy a Fidesz jelöltjei. A döntésnek amúgy érdemi következménye nincsen.

Kik indulnak Veszprémben? Itt olvashat róluk!

Miért indult el Kész? Mire számít? Mit csinálna, ha bejutna a parlamentbe? Interjúnkat Kész Zoltánnal itt olvashatja.

Rovatok