no

Index Vakbarát Hírportál

Kinek nagyobb? Putyinnak vagy Merkelnek?

2015. február 18., szerda 19:19

A keleti nyitás vagy euroatlanti integráció? Merkel értette meg jobban Orbánt, vagy Putyin? A német vagy az orosz küldöttséget fogadtuk nagyobb felhajtással? És egyébként is mire lehet következtetni ebből? Számok és grafikonok a két látogatásról, amikből azért kiderül, hogy kinek nagyobb, és hogy viszonyul mindehhez a magyar miniszterelnök.

Vlagyimir Putyinnak kevesebb programja volt, de nagyjából ugyanannyi időt töltött kedden Magyarországon, mint két hete Angela Merkel. Az orosz elnöknek nagyobb kocsikonvoja volt, a sajtótájékoztatón hosszasan beszélt a kelet-ukrajnai konfliktusról, Orbán sokkal inkább másodhegedűs szerepbe kényszerült, mint Merkelnél, és Putyin még az 56-os forradalmat ellenforradalomnak nevező emlékműveknek helyet adó szovjet parcellában is koszorúzott. Putyin és Merkel látogatásai számokban.

 

Még mielőtt találkozott volna Orbán Viktorral a parlamentben, Vlagyimir Putyin koszorút helyezett el a Fiumei úti temetőben két év alatt felújított szovjet parcella központi emlékművénél, aminek közelében az 56-os forradalomra ellenforradalomként hivatkozó, és a forradalom elleni harcban elhunyt szovjet katonáknak emléket állító vörös csillagos obelszkek sorakoznak. A magyar kormány, vagy a magyar-orosz kormányközi hadisírgondozó vegyes bizottság tagjai közül senki sem vett részt a koszorúzáson, de magyar díszőrség volt.

 

Putyin a reptérről már ment is koszorúzni a Hősök terére, aztán onnan tovább a Fiumei úti temetőben a szovjet parcellához. A parlamentben találkozott Orbánnal, végül pedig egy kézfogásra még beugrott Áder János köztársasági elnökhöz is.

Merkel rögtön a parlamentben kezdett, utána jött Áder, majd német cégvezetők. Az Andrássy Gyula német nyelvű egyetemen hallgatók kérdezhettek a német kancellártól – a rendezvényt annyira szigorúan a hallgatóknak tartották meg, hogy a sajtó csak egy külön teremben ülhetett közben –, majd pedig a Dohány utcai zsinagógában fejezte be a programját.

 

Putyin gépe az eredetileg jelzettnél később, nagyjából negyed négykor szállt le, végül pedig az Orbánnal folytatott megbeszélése is elhúzódott, így csak valamikor éjjel 11 órakor hagyta el az országot. Merkel nagyjából tartotta az eredeti menetrendjét, ami alapján 11 és 19 óra közé szorították be a programjait.

 

Jól megtévesztettek mindenkit az oroszok: különböző időpontokban három különgép is  érkezett Moszkváról Budapestre, és Putyin limuzinját is külön ideszállították.

 

Putyin konvoját az Andrássy úton, Merkelét a Bajczy-Zsilinszky úton számoltuk össze (előfordulhat, hogy egy másik helyszín felé több, vagy kevesebb autóból álltak a konvojok).

 

Merkel nagyrészt az eredetileg tervezettnek megfelelően érkezett, és első programpontként rögtön találkozott a parlamentben Orbán Viktorral, akivel kis csúszással kezdték a közös sajtótájékoztatójukat. Putyinnak már a gépe is az eredetileg jelzett délután kettőnél több mint egy órával később szállt le, aztán pedig az Orbánnal folytatott megbeszélése is az előre jelzettnél tovább tartott. Végül Áder Jánoshoz az eredetileg tervezett 18 óra 30 perc helyett csak kilenc után futott be egy kézfogásra.

 
 

Orbán és Putyin közös sajtótájékoztatója kétszer annyi ideig tartott, mint a Merkellel közös sajtótájékoztató. Közben nem véletlenül volt olyan érzése az embernek, hogy Putyin magára vonta a reflektorfényt, több mint kétszer annyit beszélt, mint Orbán, többek között Ukrajnáról és a Déli Áramlatról.

 

A Putyin és Orbán sajtótájékoztatója előtti percekben öt megállapodásokat írtak alá, de szakértők szerint egyikhez sem igazán lett volna szükség a legmagasabb szintű egyeztetésre: megegyeztek tudományos-, felsőoktatási-, egészségügy együttműködésről, kazanyi magyar főkonzulátus megnyitásáról és a Roszatom atomenergiával kapcsolatos képzéséről.

 

Merkelnek érezhetően megváltozott az arckifejezése, mondhatni megrökönyödött arcot vágott, amikor Orbán az illiberális demokráciáról beszélt a sajtótájékoztatón. Tudósítónk annyit tett hozzá, hogy valójában Putyinnak is járt a szemöldöke, de ez messziről nem változtatott az arckifejezésén.

Rovatok