Index Vakbarát Hírportál

Sok mindenben radikális vagyok - interjú Kész Zoltánnal

2015. február 18., szerda 11:46 | aznap frissítve

Felkészült az övön aluli támadásokra, miután a baloldal beállt mögé Veszprémben, de nem gondolta volna, hogy az egykori tankönyvében található szex szó miatt fog magyarázkodni a köztévében. Kész Zoltán 11 évvel ezelőtt még a veszprémi Fidelitast építette, amíg egy párttársa ki nem túrta őt a szervezetből, ma éppen az egykori csapata ellen kampányol, és próbálja lebontani Orbán Viktor kétharmadát. Ha Kész vasárnap legyőzi a fideszes Némedi Lajost, az utca hangja akar lenni a parlamentben. Új párt építését még korainak tartja. De melyik létező párt áll legközelebb hozzá?

Vannak elkötelezett fideszes barátai?

Sok olyan barátom van, aki amúgy fideszes, de most rám fog szavazni.

Mit szóltak ahhoz, amikor megtudták, hogy gyakorlatilag ön lett a baloldal jelöltje Veszprémben?

A többségük megértően azt mondta, hogy mást szeretne, mint ami most van. Azért szavaztak 2010-ben Orbán Viktorra, mert komoly pozitív változásban bíztak. De Orbán nem élt, hanem visszaélt a kétharmaddal.

De ezek a fideszes barátok nem kapnak a szívükhöz, amikor ön Tóbiás Józseffel oszt gulyáslevest, vagy Gyurcsány Ferenc védi meg önt egy sajtótájékoztatón?

Tisztában van mindenki azzal, hogy a baloldali pártok támogatása is szükséges ahhoz, hogy ezt az időközi választást vasárnap megnyerhessük.

Kicsoda Kész Zoltán?

Kész Zoltán angoltanár, a képesítését az ELTE angol szakán és a BME közoktatás-vezetői szakán szerezte, de tanult és tanított Amerikában is. Egy veszprémi katolikus gimnáziumban is dolgozott, korábban pedig a helyi tévénél volt sportriporter. Veszprémben ő volt a közfelháborodás-napi tüntetés főszervezője, és fel is szólalt a rendezvényen. 

Kész egyébként a Polgári Platform nevű civil szervezet elnöke. A szervezet 2013 nyarán nőtt ki a Somogyi Zoltán vezette Szabad Piac Alapítványból, az alapítók között van Kerék-Bárczy Szabolcs korábbi MDF-es, most DK-s politikus, Kukorelly Endre József Attila-díjas író, költő, volt LMP-képviselő és Nehéz-Posony Márton ügyvéd.

A kampányban nem kevés támadás érte. Olyanokat olvashattunk önről, hogy tanárként „szűz lányok rajongója volt”; a tankönyvében szexről és kokainról írt; szélsőségesen államellenes, antidemokratikus nézeteket vall. Kellett ez önnek?

Voltam én már egy cikken belül jobbikos és kommunista is. Tudni kell, hogy az ezeket terjesztő, hogy is hívjam őket, sajtótermékeket bepereltem. És a volt feleségem is beperli őket, mert az is városi legenda, hogy a volt tanítványomat vettem feleségül. Sosem tanítottam őt. A probléma annyi ezekkel, hogy csak majd iksz év múlva derül ki, hogy „jé, a Késznek volt igaza”.

De azért számított ezekre a támadásokra, amikor kiderült, hogy ön mögé áll a baloldal, nem?

Azt azért nem gondoltam, hogy olyan mélyre lemegyünk, hogy egy 16 évvel ezelőtti tankönyvem feladatainak megoldókulcsát elemzik a köztévé híradójában. (Az MTV Híradója egy riportban arról faggatta Készt, hogy miért szerepel a szex, kokain vagy az abortusz a tankönyvében.) A könyvből amúgy sok másik iskolában tanítottak angolt, és senkitől nem érkezett rá panasz. Navracsics Tibor sem kifogásolta, pedig az gyermeke is ebből tanult. Szóval szimpla karaktergyilkosság az egész.

Nem gondolja, hogy épp azért ír ennyit a múltjáról a sajtó, mert lehet fogást találni rajta?

Inkább arról van szó, hogy ez egy nagyon fontos időközi választás. Ezt november óta tudjuk, bármit is hazudott Orbán Viktor arról, hogy nem is számít a kétharmad. Pintér Sándor belügyminiszter amúgy néhány napja már elismerte, hogy igenis számít, hogy megmaradjon a Fidesznek a kétharmados többsége. Szóval támadnak minden erővel, nehogy nyerjünk. De nyerni fogunk.

Ki az a „mi”, akinek a nevében beszél? Kik fognak nyerni?

Mi, veszprémiek. Nyolc szervezet támogatása mellett csak az ajánlásgyűjtés időszakában 3500-an álltak ki mellettem. Magam a Polgári Platform nevű szervezetet vezetem, tavaly novemberben őket tájékoztattam először, hogy sok veszprémi kérésére beleállok ebbe a küzdelembe.

Hogy dőlt el pontosan, hogy épp ön mögé áll be a teljes baloldali összefogás?

Tavaly ugye megszerveztem Veszprémben egy tüntetést, és felszólaltam a közfelháborodás napján. Utána többen megkerestek az indulással kapcsolatban, nemcsak barátok, pártpolitikusok is. Mindenkinek azt mondtam, hogy függetlenként indulok, de minden demokratikus párt támogatását örömmel fogadom.

Amikor a baloldali pártokkal a részletekről egyeztetett, senkit nem zavart, hogy 2004-ben még nagyban fideszes volt és a helyi Fidelitast vezette?

Első döntésem az volt: őszinte kampányt fogok folytatni, így ezt sem titkoltam egy percig sem senki előtt. Nehéz is lett volna, Veszprémben mindenki ismeri a múltamat. Nem tudom, mit vetettek fel egymás között, mi már arról egyeztettünk a baloldali pártokkal, milyen demokratikus értékekben egyezik a véleményünk.

2004-ben lépett be a Fideszbe, és pár hónap múlva távozott is. 

Nyolc hónap múlva.

Mi történt az alatt a nyolc hónap alatt?

Navracsics Tibor és Porga Gyula mostani veszprémi polgármester kért meg 2004-ben, hogy tegyem rendbe a helyi Fidelitast. Elvállaltam.

Miért nem sikerült?

A jellemző történet esett meg, amely elő szokott fordulni kisebb szervezeteknél. Mihalovics Péter (Navracsics későbbi kabinetfőnöke, most a balatoni fejlesztésért felelős kormánybiztos) behozott húsz havert a Fidelitasba, felvetette őket, majd megszavaztatta a leváltásomat. Mondom erre: nem én kértem ezt a pozíciót, nem ragaszkodom hozzá, csináljátok, gyerekek!

Tehát nem elvi megbicsaklás miatt hagyta el a Fideszt. Az akkori Fidesz-politikával egyetértett? Például ma is Orbánt választaná Medgyessy Péterrel szemben?

2002-ben nyilván Orbánra szavaztam, mint sokan mások is ezen a vidéken. De akkor kevésbé mélyedtem el a politikában, nem is tudnék visszaemlékezni a pártok programjaira.

Akkor vegyünk egy konkrétabb elvi kérdést. 2004-ben volt a népszavazás a kettős állampolgárságról, a Fidesz támogatta, az MSZP ellenezte, ön mit gondolt róla?

Nem értettem egyet azzal, hogy állampolgárságot és szavazati jogot adjunk a határon túliaknak.

Nemmel is szavazott?

Nemmel bizony. Akkori fideszesként nem értettem egyet a Fidesz álláspontjával. Akkor is azt gondoltam – biztos rá fog kérdezni a választójogról kapcsolatos véleményemre –, hogy nem jó, ha a határon túliak szavazati jogot kapnak úgy, hogy nem ők viselik a dolog következményeit. 

Arra utalt az előbb, hogy pár napja a Magyar Nemzet szedett elő egy részletet egy korábbi előadásából, amely szerint nem hisz az általános választójogban. Nem hisz benne?

Kiragadtak egy részletet. Akkor is arról beszéltem, amiről most. Az szavazhasson, aki viseli a következményeit. A határon túliak nem Magyarországon laknak, adóznak, a kormány politikája kevésbé hat az életükre, igazságtalan így a választójog számukra.

Szintén egy korábbi előadásában jelentette ki, hogy radikálisnak tartja magát. Radikális most is?

Sok mindenben radikális vagyok. Most például radikálisan megváltoztatnám az oktatási rendszert. Ez a centralizáció a legrosszabb irány, én épp ellenkezőleg, visszaadnám az iskoláknak és a tanároknak az autonómiát. Ez jelenleg radikális lépés lenne. Bizonyos dolgokban, mint nagyon sok ember, én is radikálisan megváltoztatnám a jelenlegi helyzetet.

Kézilabda a kampányban

A Facebook-oldaláról kiderül, hogy nagy kézilabda-szurkoló, ami persze nem kivételes Veszprémben, Európa egyik legjobb kézis férficsapatának városában. A kampányában viszont eddig szó sem volt a kézilabdáról. Azért ódzkodik ettől, mert Simicska üzlettársa a veszprémi klub elnöke?

Csak újabban kerültek ide Simicskáék, de a veszprémi kézilabda évtizedek óta létezik. Én ötéves korom óta szurkoló vagyok, és már akkor is ott voltam, amikor a csapat még a betonpályán játszott a Kádár utcában. A kézilabda persze fontos itt, nem véletlen, hogy Némedi Lajos három hete megjelent a VIP-páholyban. De ettől még mindenki jól tudja, hogy én nem a képviselő-jelöltség miatt kötődöm a kézilabdához, és régóta külföldre is elkísérem a csapatot, tavaly a Final fouron én vertem például a dobot.

Térjünk vissza a kampányra. Sokáig a legizgalmasabb kérdés az volt, hogy Simicska Lajos indul-e. Számolt ezzel?

Sosem tartottam komolynak ezt a szándékát. És nem is gondolom, hogy törődnöm kell Orbán Viktor és Simicska Lajos háborújával.

Simicska ugyanakkor eléggé beágyazott ebben a választókerületben. Mióta nyilvánosan is összeveszett Orbán Viktorral, kereste önt?

Elment szánkózni, nem?

És mit csinálna, ha Simicska valamilyen módon felajánlaná a segítségét a kampányhajrában? Csak hogy segítsen megbontani a fideszes kétharmadot.

Szerencsére sok aktivista segíti a kampányomat. Van, aki szórólapot oszt, van, aki kitelepül velünk és van, aki csupán elmondja véleményét. Simicska úr nem a csapatom tagjaként mondott véleményt Orbán Viktorról.

Nem volt nehéz pénzt szerezni a kampányára?

Bár jóval kevesebb a plakátom, mint a fideszes Némedi Lajosnak, sok terepmunkával, személyes találkozással pótolom a különbséget. Az pedig nem nagy összeg.

Mennyi pénzt költ a kampányra?

Ötmillió forintot. A kampány után készítek egy pontos kimutatást. Én betartom a törvényt, a Fidesz viszont – elnézve a plakátok számát – a saját törvényét nem tartja be.

A baloldali pártok adták össze ezt a pénzt?

Nem, helyi vállalkozók, magánemberek. A baloldali pártok aktivistákkal, tapasztalattal, plakátragasztással segítenek. Ők már több kampányt végigcsináltak.

A kampányában alig jelennek meg az önt támogató baloldali politikusok. Ennek az az oka, hogy a kiszivárgott kutatás szerint a baloldali pártok itt nagyon népszerűtlenek, és Tóbiás, Gyurcsány vagy Szigetvári csak lehúzná a kampányát?

Nem, a kutatás csak nemrég készült. A pártokkal így beszéltük meg az elején, hogy segítenek, de távolságot tartanak, és tiszteletben tartják a függetlenségemet.

Mivel magyarázza azt az ellentmondást, hogy a kutatás szerint ön hat százalékra megközelítette Némedi Lajost, az ön mögött álló pártok viszont huszonszázalékra vannak a Fidesztől?

Az emberek talán szeretnének egy olyan alternatívát, amely nem feltétlenül pártokhoz kötődik, és bennem meglátták. Emellett van egy protesthangulat is a városban.

Ezt például hogyan tudja megítélni?

Az emberek sorra azt mondják, hogy elegük van.

Mi mást mondanának önnek? A fideszes jelöltnek meg nyilván azt mondják az emberek, hogy minden szép és jó.

Nemcsak nekem panaszkodnak, ez jut vissza másoktól is.

Tegyük fel, hogy igaza van, és sikerül megnyernie a választást. Azt már kijelentette, hogy egyetlen frakcióba se ülne be. Azt elárulja viszont, hogy melyik párt áll a legközelebb önhöz? 

Nekem minden olyan demokratikus erő szimpatikus, amely nagyjából hasonlóan látja az alapvető dolgokat, mint én…

De melyik a legszimpatikusabb? MSZP, DK vagy Együtt?

Mindegyikben vannak olyan értékek, amelyek szimpatikusak.

Akkor úgy kérdezem, hogy a tavaly májusi EP-választások melyikre szavazott?

Az Együttre ikszeltem, mert igazából Veszprémre szavaztam. Szelényi Zsuzsa veszprémi, innen ismerem, és szerettem volna, ha brüsszeli mandátumot nyer. Zsuzsa második volt az Együtt listáján, mérges is voltam, hogy csupán egy mandátum sikerült nekik, és csak Jávor Benedek jutott ki.

Ha nyer, a parlamentben függetlenként az utolsó padsorban fog ülni Gyurcsány és Fodor Gábor között. Mit tud egy szem függetlenként elérni?

Alapvetően azt tudom ígérni, hogy a veszprémieket fogom képviselni és nem Orbán Viktort. A fideszes jelölt csak azt lesi majd, mit mond Orbán Viktor, milyen gombot kell nyomni. Rajtam nem lesz semmilyen pártnak a nyomása. 

Ilyeneket ígért, hogy mozgalmat indít a tisztességes adózásért, meg korrupcióellenes szervezetet hoz létre. Az egy szem képviselőként létrehozott szervezetnek, mozgalomnak honnan lesz ereje és befolyása?

Nem leszek egyedül, mert széleskörű civil összefogás is kell mellé természetesen. Hiszek abban, hogy ha megválasztanak, én leszek a civilek, az utca hangja a parlamentben. És a civilekkel a hátam mögött, az erre vevő képviselőkkel, pártokkal meg tudunk valósítani fontos programpontokat. Például a korrupció elleni harcot.

Ebből azt a következtetést is levonhatjuk, hogy ha győz, utána nagyobb politikai tervei is vannak? 

Arra koncentrálok, hogy győzzek vasárnap, és képviselni tudjam a veszprémieket és a környező településeket.

Például egy önálló párt alapítását tervezi a későbbiekben?

Hú, de előre szaladtunk... Egyelőre szokom azt az érzést, hogy milyen sok veszprémi támogat és nagyon is élvezem a független státuszt.

Természetesen szerettünk volna interjút készíteni a kutatás szerinti másik esélyes jelöltet, a fideszes Némedi Lajossal, ő azonban nem kívánt élni a lehetőséggel.

Rovatok