Index Vakbarát Hírportál

Valami bűzlik a lászlóházi veszélyeshulladék-lerakónál

2015. február 18., szerda 12:06

A Greenpeace vegyianyag-szakértője szerint a lászlóházi veszélyeshulladék-lerakatból szennyező anyag kerül a levegőbe, írja a Hajdú-Bihari Napló.

Simon Gergely kedden mintavételt végzett a helyszínen, és úgy nyilatkozott a lapnak, hogy a területen erősen bűzölög a szennyező anyag. A környezetvédelmi aktivista törött hordókról, kiszakadt védőhálókról, megrogyott épületről számolt be. Mint mondta, független laboratóriumot kértek fel a közeli csatorna iszapjának vizsgálatára, hogy kiderítse, a szennyeződés a telepen belül maradt-e. Az Isotoptech Zrt. szakemberei 14 különböző elemet vizsgálnak majd a mintákban, az eredmény várhatóan a jövő hét végére lesz meg.

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség a lapnak másfél hete azt mondta, hogy az ellenőrzések során hulladékkiszóródást, a tároló területén túlra történő szivárgást nem észleltek.

A Haon.hu korábbi cikke szerint a nemzeti park szomszédságában lévő telepen mintegy 2 ezer tonna veszélyes hulladékot tárolnak, a tulajdonos egy felszámolócég, amiről már egy évvel ezelőtt kiderült, hogy nem lesz pénze a lerakat eltüntetésére, ahhoz állami segítség kell. Egy évvel ezelőtt ugyanis a TerepSzemle nevű környezetvédelmi egyesület számolt be arról, hogy kiszakadt műanyag tárolókból, elrozsdásodott hordókból folyt a földre többféle vegyi anyag, galvániszap, nehézfémek, cianid és rákkeltő anyagokat tartalmazó porok.

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség akkor kijavíttatta a kerítést, összegyűjtette a kiszóródott mérget, nejlonnal borította a tároló oldalát, és biztosította a telep 24 órás őrzését.

Mint ismert, Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár januárban azt nyilatkozta, hogy Fazekas Sándor földművelődésügyi miniszter szándékosan akadályozza a telep felszámolását. Szerinte a miniszter többször levette napirendről az ügyről, így azt a kabinet nem is tárgyalta. A miniszter ezután közleményt adott ki, miszerint „Illés Zoltán ostobaságokat beszél és alaptalanul vádaskodik”. Mint írta: „Vannak olyan esetek – ezek közé tartozik lászlóházi is –, amelyek alaposabb átbeszélést és tájékozódást igényelnek. A kormány folyamatosan foglalkozik az üggyel, a kérdésben rendszeres a konzultáció a tárca és a kabinet között.”

Rovatok