Index Vakbarát Hírportál

Magyar-amerikai közös hadgyakorlat kezdődött

2015. február 22., vasárnap 13:19

Warlord Rock 2015 elnevezéssel, légideszant-művelettel és éleslövészettel egybekötött harcászati szintű amerikai-magyar közös hadgyakorlat kezdődött vasárnap - közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel.

A feladatokat négy kiemelt helyszínen, köztük a pápai bázisrepülőtéren és a várpalotai gyakorlótéren hajtják végre magyar irányítás alatt.

A Warlord Rock 2015 célja, hogy a harcoló, harctámogató és harci kiszolgáló erők szövetséges együttműködésben készüljenek fel a légideszant-műveletek tervezési, szervezési és vezetési feladataira. A gyakorlaton több mint 750 katona vesz részt: amerikai részről a 173. Légi Mozgékonyságú Dandár, a Magyar Honvédségtől pedig az 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalja, a 25/88 Könnyű Vegyes, valamint a 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj.

A március 3-ig tartó - NATO vezetési elvek szerinti - gyakorlat egy részét jövő csütörtökön Ben Hodges altábornagy, az amerikai haderő európai parancsnokságának parancsnoka és Hende Csaba honvédelmi miniszter is megtekinti.

Rovatok