Index Vakbarát Hírportál

Portik szerint tákolmány Boros videóvallomása

2015. február 23., hétfő 19:34

Portik Tamás, a négy halálos áldozatot követelő 1998-as Aranykéz utcai robbantás vádlottja szerint "tákolmány" az egyik áldozat, Boros József Károly a merénylet előtt nem sokkal tett rendőrségi vallomása. Portik Tamás a büntetőper hétfői tárgyalásán, a Fővárosi Törvényszéken reagált Boros több mint másfél évtizeddel ezelőtti vallomására – írja az MTI.

Portik Tamás, az Aranykéz utcai robbantás vádlottja szerint tákolmány Boros József Károly vallomása. A férfi az egyik áldozat, a merénylet előtt nem sokkal tett rendőrségi vallomást.

A Boros Tamásként is emlegetett férfi videón is rögzített rendőrségi vallomásában többek között arról beszélt: Portik Tamás az erőszakot képviselte a 1990-es évek elején olajozással foglalkozó Energolnál, a cég végrehajtója volt.

Portik: Hallomásból, konkrétumok nélkül

Portik szerint ugyanakkor Boros soha semmi konkrétumot nem mondott róla, vallomásával is csak a rendőrség elvárásainak próbált megfelelni, ráadásul Boros minduntalan jelezte, hogy csak hallomásból szerezte információit.

A Boros és az Energol közti állítólagos elszámolási vita kapcsán Portik azt emelte ki: a pár tízmilliós nézeteltérést meg lehetett volna oldani, de egyébként sem lehet nézeteltérésről beszélni, hiszen az Energolnál akkoriban ennél sokkal nagyobb pénzek mozogtak.

A Fővárosi Főügyészség Jozef Rohác ellen tettesként, Portik Tamás ellen pedig felbujtóként, megbízóként

előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés

miatt emelt vádat az Aranykéz utcai robbantás ügyében, és életfogytig tartó szabadságvesztést indítványozott mindkét vádlottnak.

A bíróság szeptemberben döntött arról, hogy a Fenyő-gyilkosság korábban kezdődött és már csaknem befejeződött büntetőperéhez egyesíti az Aranykéz utcai robbantás ügyét, miután mindkettőnek vádlottja Rohác. Az ismert médiavállalkozót, a VICO-vállalatcsoport vezetőjét szintén 1998-ban ölték meg, az ügyészség szerint Rohác a kora esti órákban Budán egy forgalmas kereszteződésben a sértett autójához lépett és közvetlen közelről lelőtte. Abban az ügyben felbujtóként nem vádoltak meg senkit.

A tárgyalás rendjét géppisztollyal felfegyverzett, golyóálló mellényes, maszkos kommandósok vigyázták. Az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság büntetőpere bizonyítással folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.

Rovatok