Index Vakbarát Hírportál

A XIII. kerületben is megszűnik a tűcsere

2015. február 24., kedd 21:36

A Drogprevenciós Alapítvány hivatalosan is bejelentette, hogy megszűnt az 1995 óta működő tűcsereprogramja - közölte Facebookján a Drogriporter, a TASZ drogpolitikai oldala.

A Kék Pont Alapítvány tűcseréje után az egyik legrégebbi és legnagyobb szolgáltató kényszerült bezárni a politika pártoktól független szűklátókörűsége miatt - írják, arra utalva, hogy a XIII. kerületnek nem fideszes vezetője van.

A Drogriporter szerint csak ez a két program a magyarországi steril tűforgalom 55%-át biztosította, el lehet képzelni, milyen katasztrofális járványügyi helyzet van jelenleg a fővárosban. "Az emberek az utcáról szedik fel a használt tűket, és használják újra" - írják.

Kisebb örömhírről is beszámolnak: a Drogprevenciós Alapítvány egy új helyszínen, a Csángó utcában újrakezdheti az ellátást, bár egyelőre a tűcsere nélkül. 

Mi is megírtuk, hogy augusztus végén végleg bezárt a a Kék Pont józsefvárosi tűcsereprogramja. Tavaly szeptember végén az önkormányzat arra hivatkozva mondta fel a Kék Ponttal kötött együttműködési szerződést, hogy a tűcsere felelős a kerületben eldobált fecskendők számának növekedéséért, és a kerületbe vonzza a drogfogyasztókat.

Rovatok