Index Vakbarát Hírportál

Mintha az MSZP nem tudna olvasni: szerintük betiltják az éjjel-nappalikat

2015. február 25., szerda 13:33 | aznap frissítve

Egy MSZP-s közlemény szerint március 15-től "betiltják az éjjel-nappali árusítást", amivel több száz magyar kisvállalkozót tesznek tönkre, és büntetik az éjszaka is dolgozó rendőröket, mentősöket, taxisokat. A még hatályba nem lépett törvény egyszeri elolvasása után azonban kiderül, hogy a családi vállalkozásban működő kisboltok éjjel is nyitva lehetnek . 

Az MSZP szerint a kormánypártok az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartásáról szóló jogszabályba „belecsempészték azt a kitételt, hogy az üzletek minden nap csak 6 és 22 óra között tarthatnak nyitva” .

A törvény szerint a boltok alapesetben valóban 6-22 óráig tarthatnak nyitva. Ezen túl (tehát éjszaka, vasárnap és munkaszüneti napokon) általános zárvatartási időszak van. Ez alól azonban vannak a kivételek. Például a családi vállalkozásban működő kisboltok. Ez olvasható legalábbis a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényben

6. §  Az az üzlet, amelynek árusítótere a 200 négyzetmétert nem haladja meg, az általános zárvatartási időszakban is nyitva tarthat, ha az általános zárvatartási időszakban kizárólag az üzletben kereskedelmi tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, egyéni cég tagja, vagy gazdasági társaság legalább 1/5 tulajdoni résszel bíró természetes személy tagja maga, vagy az előbbiekben felsoroltak segítő családtagja folytatja a kereskedelmi tevékenységet.  

A Világgazdaság korábbi cikke szerint ha csak a tulajdonos és a törvény által közelebbről körül nem határolt segítő családtag dolgozhat ezekben a boltokban, az csak a kisebb boltok nyitva tartását teszi lehetővé, a Tesco Expressek éjszakai működését nem, azokban ugyanis csak alkalmazottak tudnak jelen lenni.

Vasárnap a következő boltok lehetnek nyitva: 

Rovatok