Index Vakbarát Hírportál

Pusztaföldvár polgármestere lemond a Fidesz-tagságáról

2015. március 11., szerda 15:33

Pusztaföldvár polgármestere cáfolja a Nol.hu azon állítását, hogy a kormánymegbízottnak, illetve a választókerületi elnöknek korábban felajánlotta volna a polgármesteri tisztségről való lemondást, de az MTI-nek szerdán bejelentette, megszünteti Fidesz-tagságát.

Mi történt?

Baranyi 2009-ben vegyes tüzelésű kazánt építtetett be a helyi iskolába, amely egy szakvélemény szerint 4,5 millió forintot ért, miközben a település 12 millió forintot nyert el a fejlesztésre a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökségtől, amelyet az ki is fizetett az önkormányzat számára.

Baranyi István azt is közölte az írásban adott válaszában az MTI-vel, hogy mérlegelni fogja Lázár János szavait, és a családjával, illetve a közvetlen környezetével való egyeztetés után hozza meg "a végső döntést".  

Ön csak kapkodja a fejét, és nem tudja már követni, hogy mi minden történt Baranyi Istvánnal? Egyáltalán, ki az a Baranyi István?

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn a parlamentben azonnali kérdésre válaszolva közölte: vizsgálatot rendelt el a pusztaföldvári polgármester ügyében. Kijelentette: "az a polgármester, akit költségvetési csalásért ítéltek el, az méltatlan hivatala betöltésére, és le kell mondania".

Igen, Baranyi Istvánt, a Békés megyei Pusztaföldvár fideszes polgármesterét a Gyulai Törvényszék költségvetési csalásban bűnösnek mondta ki, és jogerősen 2 millió forint pénzbüntetésre ítélte.

Baranyi tehát nem mond le posztjáról, és azt sem ismeri el, hogy posztja a törvény erejénél fogva megszűnt. Szerinte ugyanis a Gyulai Törvényszék a jogerős ítéletet távollétében hirdette ki, a határozatot még nem foglalta írásba. "Az eljárás során mind én, mind képviselőtársaim vitattuk a bűnösségünket és jóhiszemű eljárásunkat hangsúlyoztuk” – írta. Közölte: a jogerős ügydöntő határozattal szemben felülvizsgálati indítványt terjeszt elő a Kúriához.

Kedden képviselő-testületi ülést tartottak a településen, amelyen Lipták Péter jegyző közölte, várják a törvényszék által írásba foglalt ítéletet, amelynek kézhezvétele után a kormányhivatal hivatalos álláspontjának megfelelően járnak el, azaz rendkívüli ülést hívnak össze. Az MTI megkeresésére a Gyulai Törvényszék azt írta: pénzbüntetés kiszabása mellett a bíróságnak közügyektől eltiltás mellékbüntetés alkalmazására nincs jogszabályi lehetősége.

Rovatok