Index Vakbarát Hírportál

Csak Mészáros Lőrinc vette komolyan a méltatlanná válást

2015. március 17., kedd 16:11

Két és fél hónappal a végső határidő után került fel a NAV köztartozásmentes adózói listájára a pomázi fideszes polgármester és a képviselő-testület több tagja. A helyi ellenzék Mészáros Lőrincre hivatkozott: Felcsút polgármestere 2011-ben köztartozása miatt kezdeményezett méltatlansági eljárást a korábbi polgármester ellen, és el is érte, hogy elmozdítsák hivatalából. A pomázi fideszes többség azonban saját polgármesterével szemben nem követte Orbán Viktor barátjának példáját. Vicsi László szerint bagatell összegről volt szó, a rendszert kéne módosítani.

A tavaly októberi önkormányzati választás óta nem szerepelt a NAV köztartozásmentes adózói adatbázisában Pomáz polgármestere. Vicsi László csak a napokban, a lista legutóbbi frissítésekor került a „nullás” igazolással rendelkező önkormányzati vezetők közé.

A Pomázi Lokálpatrióták és az Együtt önkormányzati képviselője, Andrásné Murányi Borbála már a hónap elején a Pest Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztályához fordult, mert az önkormányzatban hiába próbálta elérni, hogy a Fidesz komolyan vegye a jogvesztő határidőt.

Andrásné februárban kérte Pomáz jegyzőjét, hogy„a törvényesség megtartása érdekében kezdeményezze a vagyonnyilatkozatokat vizsgáló Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottságnál, hogy soron következő ülésén vizsgálja meg a polgármester köztartozásának ügyét”. Ez február 26-án zárt ülés keretében meg is történt, de a kormányoldali többség nem szavazta meg a méltatlanság megállapítását. A következő testületi ülésen, március 3-án, egy újabb zárt ülésen a képviselők is kiálltak a polgármester mellett, holott már két hónapja letelt a türelmi idő.

Az ellenzéki képviselőnő szerint ez törvénytelen döntés volt, ezért indítványozta a külső törvényességi vizsgálatot.

Az Együtt képviselőnője az Indexnek elmondta, hogy a testület előtt sokat emlegette Mészáros Lőrincet. Mészáros 2011-ben, röviddel azután, hogy a parlament elfogadta a méltatlanná válás módozatait kimondó törvényt, sikerrel fel is használta azt riválisa, a köztartozásokat felhalmozó korábbi, független polgármesterrel szemben. Varga György, akit háromszor választottak meg Felcsút vezetőjének, nem tudta kitölteni harmadik ciklusát, mert fideszes többségű képviselő-testület – jóllehet Varga befizette tartozásait – kimondta méltatlanságát, és megszüntette megbízatását. Az időközi választást már Mészáros nyerte meg.

Vicsi László kérdésünkre azt mondta, megoldódott a probléma, „csak egy ellenzéki képviselő próbálkozott”, pedig neki csupán 870 forint illetékből elmaradt tartozása volt. A polgármester szerint köztartozásról nem tudott, az adóhatóságtól nem kapott értesítést. Vicsi László szerint az egész „nullás igazolásos rendszer anomáliás”, azért az egyik államtitkárhoz fordultak, kérve, hogy a kormány tegye rendbe a követelményeket.

Az Index január végén már foglalkozott a NAV-listával. Akkor Dunakeszin derült ki, hogy az önkormányzati képviselők közül öten nem szerepeltek a KOMA nyilvántartásában, tehát köztartozásuk van: Csoma Attila, Dr. Kováts Sebestyén, Erdész Zoltán alpolgármester – fideszes képviselők, Hircz Tamás független, és Ábri Ferenc MSZP-s képviselő.

Hogyan válik valaki méltatlanná a képviselőségre?

A méltatlansági ok nem jelenti önmagában a képviselői mandátum automatikus megszűnését. Ahhoz a képviselő-testület határozata szükséges. Ezt a következő dolgok előzik meg:

A képviselői mandátum megszűnéséről szóló határozat a törvény szövege szerint azzal szemben hozható meg, akinek az állammal, önkormányzattal szemben – a lehetséges jogorvoslati eljárások kimerítését követően – köztartozása áll fenn, és azt az erről szóló értesítés kézhezvételétől számított hatvan napon belül – részletfizetés vagy fizetési halasztás esetén az ezt engedélyező határozat rendelkezéseinek megfelelően – nem rendezi.

Rovatok