Index Vakbarát Hírportál

Kormánybiztos: Megkezdődött Paks2 engedélyeztetése

2015. március 17., kedd 17:20

Megkezdődött a Paks2 építéséhez szükséges környezetvédelmi engedélyeztetési eljárás, aminek fontos része a közmeghallgatás, amelyet két hónapon belül 41 településen tartanak – jelentette be Aszódi Attila, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős kormánybiztos kedden Kalocsán.

Aszódi azt mondta: a Paks2 „mennyiségileg és minőségileg” is új szakaszba lépett azzal, hogy a két új blokk építésének engedélyeztetése megkezdődött.

A kormánybiztos azt is elárulta, hogy az engedélyeztetési eljárás egy hazai és egy nemzetközi szakaszból áll.  A nemzetközi szakaszban 30 európai ország kapta meg a környezetvédelmi hatástanulmány dokumentációját, amelyek közül 10 jelezte, hogy részt szeretne venni a környezetvédelmi hatósági eljárásban, írja az MTI.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára az országgyűlés hétfői ülésén azt mondta: eddig nem kaptak életképes alternatívát az energiabiztonsággal kapcsolatban.

A paksi beruházás akkor vált izgalmas kérdéssé, amikor a múlt héten az Európai Bizottság úgy döntött, hogy blokkolja a projekt egy fontos elemét, azt, hogy csak az oroszoktól vennénk húsz éven át fűtő anyagot (a hírt a Financial Times tudta meg, az információt Navracsics Tibor, az EU magyar biztosa megerősítette, Giró-Szász András, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azonban határozottan cáfolta).

Később Anna-Kaisa Itkonen, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős szóvivője azt mondta: Brüsszel nem blokkolja az erőmű építését, viszont az uniós biztosok tanácsa múlt szerdán, a titkosított dokumentumok alapján, úgy döntött , hogy egyes, a magyar kormány által az oroszokkal kötött Paks2-szerződések sértik az Euratom-megállapodás 53-as cikkelyét.

Rovatok