Index Vakbarát Hírportál

FM: nem lesz juhapokalipszis a Hortobágyon

2015. március 19., csütörtök 10:59

Nem lesz állatelhullás Hortobágyon, mert van elég takarmány, válaszolt a Földművelésügyi Minisztérium egy helyi gazda lapunkban is közzétett kétségbeesett levelére. Föld viszont nem juthat mindenkinek.

Ahol föld van, ott vita is van. 

– ezzel a bölcsességgel magyarázza a tárca sajtóirodája a kialakult helyzetet. Az igazság fonalát így bontogatja tovább a minisztériumi válasz: minden pályázati rendszerben vannak nyertesek és vesztesek, nem nyerhet minden igénylő, hiszen a magyar termőterületek mintegy tíz százalékát birtokolja az állam. Nem juthat mindenki területhez. A Földet a Gazdáknak Program minden haszonbérbe adott birtoktestére többszörös túljelentkezést vett számba az agrártárca.

Mint arról beszámoltunk, 40 000 anyajuh (az országos anyajuhlétszám 5 százaléka) és mintegy 4000-5000 szarvasmarha halhat éhen a Hortobágyi Nemzeti Park legelőpályázatainak elmutyizása miatt, írta levelében Rezes Gábor, a károsult gazda. Rezes szerint a nagy létszámú állatállomány pusztulása biológiai katasztrófát eredményezhet.

A minisztérium szerint ugyanakkor Rezes Gábor nem indult az állami földhaszonbérleti pályázaton, ellenben fia, Rezes Gergely a Földet a Gazdáknak Program szerencsés nyertese. 2012 és 2013 között Rezes Gergely három alkalommal nyert NFA-földpályázaton: 16,5 hektár szántót. 2013-ban 63 darab, 2014-ben 94 darab anyajuha volt. a család problémája, hogy a 85 hektáros területet, amit megpályáztak, nem ők nyerték el, hanem egy legeltetési társulás 9 gazdája.

Az agrártárca a 40 ezres birkalélekszámot is kétségbe vonja: szerintük Hajdú-Bihar- és Jász-Nagykun-Szolnok megyében nagyjából 30 ezer birka van fülszámok alapján nyilvántartásba véve. Aki tehát 40 ezer hortobágyi birka legelőhiány miatti esetleges levágásáról beszél, az nem mond igazat. Az említett várható állatelhullások tényét senki nem tudta megerősíteni: az állatok takarmánnyal való ellátottsága megfelelő.

A minisztérium válasza szerint a második Orbán-kormány megtízszerezte az állami területek művelésére jogosult földművesek számát: a harmadik Orbán-kabinet pedig már 7000 gazdának adott birtoktestet használatba. A Hortobágyon is többen jutottak megélhetéshez, mint ezt megelőzően bármikor. A Hortobágyi Nemzeti Park területén 565 darab birtoktesthez tartozó, 65 780 hektár területre vonatkozóan 762 darab haszonbérleti szerződést kötöttek.

Rovatok