Index Vakbarát Hírportál

Két kérdésről lehet népszavazás

2015. március 25., szerda 15:41 | aznap frissítve

A tankötelezettség korhatárának felemeléséről, illetve a kötelező kamarai tagdíj eltörléséről lehet népszavazást tartani, az ezekről szóló kérdéseket hitelesítette szerdán a Nemzeti Választási Bizottság. A civil ellenzéki tüntetők 19 pontos csomagjából ezúttal hat kérdést tárgyaltak, kettőt engedett át a testület.

Hét népszavazási kérdésről tárgyalt szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság, köztük hat olyat, amelyet a civil ellenzéki tüntetők nyújtottak be. A civilek 19 pontos népszavazási csomagjából két kérdést hitelesített, négyet pedig elutasított az NVB. Az NVB a többi kérdésről a következő ülésein dönt.

A civilek eszerint megkezdhetik az aláírásgyűjtést a tankötelezettség 18 évre emeléséről, illetve a kötelező kamarai tagdíj eltörléséről. (Jogi szempontból persze még meg kell várni, míg a döntés megjelenik a Magyar Közlönyben, és hogy megtámadja-e valaki a döntést.)

De lássuk a most tárgyalt kérdéseket részletesen a tárgyalás sorrendjében:

  1. A közbeszerzések nyilvánossága: "Egyetért-e Ön azzal, hogy közpénzből és az Európai Unió által biztosított forrásokból megvalósítandó kiemelt beruházásokat ne lehessen kivonni a közbeszerzésekre vonatkozó szabályok hatálya alól?" - NEM HITELESÍTETTÉK (0 igen, 9 nem), mivel több kérdést is tartalmaz.
  2. A nemzeti dohányboltok megszüntetése: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a dohánytermékek kiskereskedelme Magyarországon ne az állam kizárólagos hatáskörébe utalt tevékenység legyen?" - NEM HITELESÍTETTÉK (1 igen, 8 nem), az NVB elnöke szerint központi költségvetést érinti a trafikkoncessziók díja.
  3. A tankötelezettség 18 éves korra való felemelése: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tartson, amelyben a tanuló a tizennyolcadik életévét betölti?" - HITELESÍTETTÉK (egyhangú döntés, 9 igen), mivel egyértelmű a kérdés, a parlament hatáskörébe tartozik, és nem érinti a költségvetést.
  4. Kötelező gazdasági kamarai tagdíj eltörlése: "Egyetért-e Ön azzal, hogy ne kelljen a gazdasági kamarai közfeladatok ellátásához kötelezően kamarai hozzájárulást fizetni?" - HITELESÍTETTÉK (egyhangú döntés, 9 igen)
  5. Kórházi várólisták csökkentése: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az orvosi szakmai kollégiumok által a betegségek kezelésére összeállított irányelveket az Országgyűlés foglalja törvénybe?" - NEM HITELESÍTETTÉK (1 igen, 8 nem)
  6. Tao-pénzek kiterjesztése: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a látvány-csapatsportokra adható társasági adó-támogatások feltételei megegyezzenek a kulturális intézményeknek juttatható támogatásokéval?" - NEM HITELESÍTETTÉK (0 igen, 9 nem), Patyi András NVB-elnök szerint az adótörvényeket érinti, amelyekről nem lehet népszavazást rendezni.

Az NVB tárgyalt még egy kérdést az egyetemisták ösztöndíjáról, de erről sem lehet népszavazást tartani.

Az NVB elég gyorsan, szinte vita nélkül hozta meg a döntéseit. Ez nem csoda, hiszen a beadványozónak a testület nem adott szót, így az ülésen Vajda Zoltán nem érvelhetett a kérdések mellett. 

Múlt héten vegyes fogadtatást váltott ki a médiában és az ellenzéki oldalon is a március 15-i civil tüntetésen bejelentett terv: a 19 pontos népszavazás ötlete (itt olvashatja a kérdéseket).

A szervezők, Gulyás Balázs, Vajda Zoltán és Lattmann Tamás a demonstráció végén ismertették, hogy a legkülönfélébb témakörökben - képviselők vagyonnyilatkozata, paksi titkosítás, útdíj, kórházi várólisták, Orbán Viktor Várba vonulása - szeretnének referendumot.

Rovatok