Index Vakbarát Hírportál

Ezt lépi a Wizz Air a repülőkatasztrófára

2015. március 27., péntek 17:32 | aznap frissítve

A Wizz Air felülvizsgálja a pilótafülkére vonatkozó szabályait - jelentette be a légitársaság szóvivője, Daniel de Carvalho. A terv szerint az új szabály az lesz, hogy a pilótafülkében soha senki nem lehet egyedül. Szóval ha valamelyik pilóta kimegy, akkor az egyik légiutas-kísérő bemegy a fülkébe, amíg a pilóta visszaér. A szóvivő szerint a magyar légügyi hatóság "üdvözölte" a döntést, a hivatalos jóváhagyás pedig folyamatban van. 

A Germanwings-katasztrófa oka egyre több információ szerint az volt, hogy az enyhébb pszichés problémákkal küzdő másodpilóta egyedül maradt a pilótafülkében. Magára zárta az ajtót, a gépet pedig egy hegyoldalnak vezette. 

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) átmeneti javaslata szerint legalább kétfős, állandó jelenlétre van szükség a repülőgépek pilótafülkéjében.

A szervezet pénteki közleményében azt írta, hogy a pilótafülkében folyamatosan legalább két főnyi személyzetnek kell tartózkodnia, és közülük legalább az egyiknek pilótának kell lennie.

Csütörtökön és pénteken több légitársaság közölte, hogy módosítja a fülke használatára vonatkozó szabályokat: a kanadai Air Transat és Air Canada, a norvég Norwegian Air Shuttle, a finn Finnair, az izlandi Icelandair és a német Lufthansa-csoport sem engedi meg a jövőben, hogy csak egy személy tartózkodjon a fülkében.

Rovatok