Index Vakbarát Hírportál

Vona Gábor szembefordult az eddigi Jobbikkal

2015. március 28., szombat 09:50

Terjedelmes interjút közöl a Magyar Nemzet Vona Gáborral, a Jobbik elnökével, aki a lehetőséget ki is használja. Vona ugyanis folytatja tovább a már évértékelőjén is hallott stratégiát, és középre beszél, elhatárolódik a párttagjai szélsőséges megnyilvánulásaitól, és barátságosan közeledik az őt ostorozó nyugati államok felé.

Egy-két évvel ezelőtt aligha hallhattunk Vonától ilyen kijelentéseket, hogy:

a Jobbik osztozik minden áldozat gyászában – így a zsidóságéban is –, és ennek a gyásznak a megsértését vállalhatatlannak tekintjük. 

Vona megismétli, hogy elítéli, hogy képviselőtársa, Kulcsár Gergely leköpte a rakparti holokauszt-emlékművet, felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja. (Ki azért nem zárták Kulcsárt a pártból, ahogy a Facebookon zsidózó párttagokat sem.) Hozzáteszi ugyanakkor, hogy a Jobbikban "kegyeletsértő, kollektív ítéletet megfogalmazó, alpári megnyilvánulásoknak nincs helye".

Vona és a nyugati nyitás

Vona arról is bővebben beszél, hogy fontos számára mostantól a nyugati nyitás. Szerinte Magyarországnak "egy német–orosz–török háromszögben kell érvényesítenie az érdekeit". Mivel a Jobbiknak az oroszokkal és a törökökkel nincsen gondja, a németek felé kell nyitnia.

Vona azt mondja, 

Németországgal kell jó kapcsolatokat kialakítanom.

Szerinte ez rettenetesen nehéz lesz, hiszen "a német sajtó még a magyarnál is rosszabb, egy neonáci pártként könyvelnek el".Az Egyesült Államokkal szintén rendezni akarja a Jobbik viszonyát. 

Vona és az EU

Vona már el is kezdett német politikusoknál tapogatózni, és ennek szellemében az EU-bal való kilépésről sem fogalmaz olyan sarkosan, mint néhány hónappal ezelőtt. Szerinte az EU-ból rövid távon nem lehet kilépni, "Magyarország nincs felkészülve erre gazdasági értelemben".

Vona meglepően visszafogottan kritizálja az EU-t: "mi nem vagyunk Európa-ellenesek, és az EU-kritikánk sem zsigeri. De ki kell mondani, hogy a máz mögött antidemokratikusan és igazságtalanul működik a közösség".

Vona és a kormányzás

A Jobbik elnöke az interjúban sem titkolja, hogy az újfajta hozzáállása a dolgokhoz nem független attól, hogy kormányzásra készül. Vona ki is jelenti, hogy 

ami miatt nehezebben alszom, az a kormányzati felelősség egyre inkább megnyilvánuló realitása.

Szerinte egyetlen párt sem mondhatja, hogy kormányzóképes, de szakemberhiányuk nem lesz, mert "nagyon sok tehetséges fiatalunk van, több tapasztalt vén rókánk, aki megőrizte a tisztességét, végül az államigazgatásban is nagyon sok az olyan szakember, aki nem mondta még el, hogy jobbikos, de ha kormányra kerülünk, számíthatunk rá".

Vona szerint nem folytat kettős beszédet, a programjukat megőrzik, csak úgy akarja bemutatni, hogy "a magyar társadalom legszélesebb rétegeinek is szimpatikus legyen".

Rovatok