Index Vakbarát Hírportál

Vadásznak a külföldi egyetemek a magyar diákokra

2015. április 5., vasárnap 07:52

„Becslések szerint tízezernél is több magyar fiatal tanul külföldi egyetemeken, főiskolákon. Van olyan végzős középiskolai osztály, ahol a diákok fele külföldön tanulna tovább - az ország legjobb gimnazistáira pedig fejvadászokat küldenek a csúcsegyetemek" −   írja a penzcentrum.hu

Az Engame Akadémia felmérése szerint, minden ötödik középiskolás külföldön szeretne továbbtanulni. Ezt pedig a szülők 85 százaléka támogatná, akár pénzzel is. Jelenleg tízezernél is több magyar fiatal tanul külföldi egyetemeken. A legkedveltebb országok: Nagy-Britannia, Németország, Ausztria, Egyesült Államok, Hollandia és Dánia.

„Vannak olyan gimnáziumi osztályok Magyarországon, ahol a diákok fele külföldi egyetemen, főiskolán tervezi a továbbtanulást, a legjobb gimnáziumokat pedig rendszeresen figyelik a világ legjobb egyetemei, hasonlóan a fociklubok játékos-megfigyelőihez. Aki kimagasló eredményeket ér el például matematikából (mondjuk jól szerepel az OKTV-n), az számíthat arra, hogy már gimnazistaként ösztöndíj-ajánlatot tehet neki valamelyik külföldi csúcsegyetem - akár a Harvard vagy a Cambridge" − írja a lap.

Tandíj

Angliában átlagosan 9 ezer font (3,6 millió forint) a tandíj évente, amit sokan az ottani diákhitelből fizetik. Ez más EU-tagállamokból érkező halgatóknak is opció. A többi európai országban azonban jellemzően alacsonyabb a tandíj, vagy egyáltalán nincs. Amerikában nagyon változó a tandíj: a csúcsegyetemeken a tandíj és a megélhetés évi 60 ezer dollárnál (16 millió forint) is többe kerülhet.

Diákmunka

A cikk szerint a legtöbb országban diákmunkával legalább a megélhetés felét fedezni tudják a magyar tanulók. Az Egyesült Királyságban 8-15 fontos (3200-6000 forint) órabérrel végezhetnek diákmunkát, adómentesen. Összehasonlításként: a szigetországban hetente egy kollégiumi szoba 100 font (40 ezer forint) körüli összegbe kerül, az albérletet ennél kevesebből, fejenként 50-60 fontból (20-25 ezer forint) is ki lehet hozni (osztozva egy nagyobb lakás költségein), áll a cikkben.

Rovatok