Index Vakbarát Hírportál

Kiderült: azért nincsenek új állampolgársági eskütételek, mert lebuktak a korrupt hivatalnokok

2015. április 11., szombat 07:59

Az állampolgárságmaffia újabb tagjai buktak le az ukrán határhoz közeli Dombrádon: négy megkent tisztségviselő ellen büntetőeljárás folyik az egyszerűsített honosítási eljárással összefüggő visszaélések miatt, írja a Magyar Nemzet.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen hónapok óta nem voltak új állampolgársági eskütételek, ez tűnt fel a szocialista parlamenti képviselő Legény Zsoltnak, aki elkezdett érdeklődni a legfőbb ügyésznél. Polt Péter írásbeli válaszában annyit árult el, hogy négy embert hallgattak ki gyanúsítottként, és ők a bűncselekményt hivatalos személyként követhették el.

Legénynek az volt furcsa, hogy a helyi sajtóban rendszeresen be szoktak számolni az ünnepélyes eskükről, és a városvezetés is tájékoztatja a képviselőtestületet ezekről az eseményekről. December közepe óta azonban ilyesmire mégsem került sor. Legény akkor arról írt, hogy a településen terjedő pletyka szerint a polgármesteri hivatal néhány munkatársával szemben büntetőeljárást indítottak, mert részt vettek az illegális állampolgárságbizniszben.

A Magyar Nemzetnek az eljárás tényét megerősítette a megyei rendőrfőkapitányság, a megyei főügyészségtől pedig azt is megtudták, hogy többrendbeli közokirat-hamisítás gyanúja miatt folyik a nyomozás. 

Fél éve robbant ki a botrány

Az Index újságírója, Szalai Bálint tavaly szeptemberben tárta fel többrészes cikksorozatban, hogyan oszt tízezrével magyar állampolgárságokat az ukrán maffia. A kiterjedt hálózatban csaló ügyvédek, korrupt hivatalnokok és szimpla bűnözők vettek, vesznek részt. A szigorítások ellenére ugyanis a hamisított magyarok ma is ezrével érkeznek az országba. A cikksorozatért Szalai megnyerte az év legjobb oknyomozó újságírójának járó Gőbölyös Soma-díjat is.

Rovatok