Index Vakbarát Hírportál

Mit mondanának Orbánnak, ha összefutnának vele a liftben?

2015. április 11., szombat 11:44

A szavazók tudják, hogy a tapolcai kórház fejlesztésének ígérete csak kampányfogás, Tapolcára és Sümegre pedig munkahelyek kellenek – állítják a tapolcai időközi választás ellenzéki jelöltjei. Egyik se költözne fel Budapestre, ha megválasztanák, de Orbán Viktornak lenne mit mondaniuk. Ugyanazokat a kérdéseket tettük fel a jelölteknek, a fideszes Fenyvesi Zoltán kivételével mindegyik válaszolt is.

Lassan a finisbe ér a tapolcai időközi választás kampánya, vasárnap már szavaznak. Azért kellett kiírni az időközi választást, mert a 2014-es országgyűlési választáson mandátumot szerző Lasztovicza Jenő idén januárban elhunyt. A választókerületet az utolsó héten megszállják az országos politikusok; a Fidesznek, a Jobbiknak és a baloldalnak is kiemelten fontos lenne a győzelem. Csütörtökön Orbán Viktor személyesen kampányol Tapolcán.

Az Index telefonon kereste meg a jelölteket, Fenyvesi Zoltánt (Fidesz–KDNP), Pad Ferencet (MSZP–DK), Rig Lajost (Jobbik) és az LMP-s Sallee Barbarát. Ugyanazokat a kérdéseket tettük fel nekik. Fenyvesi nem akart interjút adni, a többiek készséggel válaszoltak. 

Miért éppen most döntöttek úgy, hogy beszállnak a nagypolitikába?

Pad Ferenc: Tavaly októberben Ajkán önkormányzati képviselővé választottak. Egyéni körzetben nyertem, egy olyan körzetben, ahol előtte a baloldal még nem nyert. A barátaim kérleltek, hogy induljak, szerintük ezt a lendületet nem lenne szabad megtörni. Ajkaiként én is figyelem a napi politikai aktualitásokat, látom azt az ámokfutást, amit a Fidesz kormányzás címén művel. Ez elégséges indok volt arra, hogy megmérettessem magam. Szakszervezeti vezető is vagyok, az elmúlt negyven év szakszervezeti munkám is erre predesztinál. 

Rig Lajos: A pártvezetés felkérésére mondtam igent. 2014 októbere óta Tapolca alpolgármestereként dolgozom, korábban 22 évig dolgoztam kórházban, szakszervezeti vezető is voltam. A Jobbiknak 2008 óta vagyok a tagja.

Pad Ferenc, a baloldal jelöltje

Pad Ferenc közlekedésmérnök, a Mal Zrt. értékesítési vezetője, az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet elnöke. Ősszel a Veszprém megyei város 6-os számú egyéni választókerületéből került be a helyi képviselő-testületbe, öt szavazattal előzte meg fideszes ellenfelét.

Sallee Barbara: Azért, mert itt az idő arra, hogy odafigyeljünk egy új politikára, egy új hangra, új vitákra, új témákra, amelyek alulról jönnek, nem pedig az eddig megszokott módon, a központból. 

Anyagilag előrelépés vagy visszalépés lenne­-e az, ha országgyűlési képviselőként dolgoznának?

PF: Nem lenne változás, talán kicsivel szerényebb lenne a fizetésem. 

RL: Ezt nem tudom pontosan megmondani. A mostani fizetésem alpolgármesterként nyilvános, de nem néztem utána, mennyivel keresnék többet parlamenti képviselőként. Biztos valamennyivel több.

SB: Az országgyűlési képviselői díjazás egy tisztességes fizetés. Joggal is várják az emberek cserébe a tisztességes munkát. Polgármesterként a kiadható fizetés 60 százalékáért dolgoztam négy éven át. Most sem a pénz motivál.

El tudja képzelni, hogy valaha Budapesten éljen?

Rig Lajos, a Jobbik jelöltje

1974-ben született Tapolcán, négy gyereke van. 1993 óta dolgozik az egészségügyben, volt ápoló, aneszteziológiai szakasszisztens és vezető asszisztens a tapolcai kórház több osztályán és az Országos Mentőszolgálatnál is. 2009-ben a kórház privatizációja miatt megalakult szakszervezet elnökévé választottak. 2011-től többször is felemelte a hangját a tapolcai kórház leépítése miatt.

PF: Nem. Egyéni országgyűlési képviselőként közvetlenül szeretném azokat képviselni, akik megválasztanak. Szeretném, ha látnának, találkozhatnának velem, elmondhatnák a problémáikat. 

RL: Nem, mert nagyon kötődöm ehhez a vidékhez. Inkább a feljárásban gondolkodom. Minden ideköt, 41 éve itt élek.

SB: Nagyon sokat járok ott, de ez az otthonom, Magyarország talán legszebb vidéke. Ha bizalmat kapok, és képviselhetem az itt élőket, legalább ennyi időt töltök majd a választókerület hatvan településén. 

A tapolcai időközi választás kampányának egyik témája, hogy a kormány megígérte, fejleszti a tapolcai kórházat. Hogyan viszonyulnak ehhez a témához a helyiek? 

PF.:  Kampányfogásnak tartják. Ugyanúgy, ahogy a veszprémi időközi választáson is kampányfogásnak tartották a beígért veszprémi uszodát. Ráadásul szó szerint sem Orbántól, sem az egészségügyi államtitkártól, sem a fideszes jelölttől nem hallottam, hogy azt mondta volna: ugyanazt állítanák vissza, amit megszüntettek. Nem mondták, hogy konkrétan a belgyógyászatot, a szülészetet és a sürgősségi osztályt visszaállítanák. De ha vissza is állítják, az is a mi sikerünk lesz, mert ha nincs ilyen szoros verseny most itt, akkor ez szóba se jött volna. 

Sallee Barbara, az LMP jelöltje

Sallee Barbara humánökológus, oktató, tanácsadó. Zalaegerszegen született, több mint 25 évet töltött Svájcban. Férjével 2007-ben költözött haza, 2010 és 2014 közt a választókerületben levő Hegymagas község független polgármestere volt.

RL: A helyiek tudják, hogy ez az egész kampányszagú. A kórházat 2012­-ben a Fidesz építette le, Szócska Miklós jóváhagyásával, miközben addig felszereltségében és szakembergárdáját tekintve is színvonalas intézmény volt. Az egynapos sebészet például 2010 óta működött már, de ma már csak működget. Nagyon átlátszó dolog, hogy most a Fidesz ezzel kampányol, nem most kellett volna ezt a témát felhozniuk, hanem annak idején figyelembe venni az itt élők akaratát, akkor ugyanis egy hét alatt 12 ezer aláírást gyűjtöttünk össze a kórház mellett. Ráadásul még finanszírozási szerződést sem láttam sehol erre az ígéretre vonatkozóan.

SB: Hegymagas község polgármestereként négy éven keresztül minden  lehetséges fórumon elleneztem a kórház leépítését. Az, hogy a kórház ügyét most  pártpolitikai célok miatt kampánytémává tették, ízléstelennek tartom. Ez nem méltó azokra nézve sem, akik a leépítések miatt kárt szenvedtek az egészségükben. A helyiek is azt szeretnék, hogy legyen itt kórház, de felháborítónak tartják, hogy ez a téma csak a kampányban merült fel a többi jelöltnél.

Tapasztalataik szerint milyen témák foglalkoztatják leginkább a szavazókat?

Fenyvesi Zoltán, a Fidesz jelöltje

Fenyvesi Zoltán ötvenéves. Huszonöt évig tanított Ajkán, jelenleg a várpalotai Thury György Gimnázium igazgatója. Több cikluson keresztül volt önkormányzati képviselő Ajkán, 2014 ősze óta pedig a megyei közgyűlés társadalmi megbízatású alelnöke. 

PF: Ez egy hárompólusú terület, más-más problémákkal. Ajka iparosított, itt nem a munkanélküliség, hanem a megfelelő szakképzés hiánya inkább a probléma. Ellenben Sümegen és Tapolcán is nagyon magas a munkanélküliség, ezekben a városokban munkahelyteremtésre volna szükség, azon belül is inkább a turisztikai infrastruktúra fejlesztésére. Sümegen ezen felül mezőgazdasági feldolgozóipart is kellene telepíteni. 

RL: Ezt az időközi választást az országos politika kis részben befolyásolja. Leginkább az foglalkoztatja a helyieket itt, hogy az elmúlt 12 évben nem létesült olyan állami vagy önkormányzati támogatású munkahely, ami legalább 100-­150 főnek munkát biztosított volna. Leginkább Tapolca és Sümeg szenved emiatt, ez a két város megyei szinten is nagyon leszakadt. Összehasonlításképpen: Tapolca támogatása egy főre levetítve 230 ezer forint, míg Balatonfüredé 1,1 millió.

SB: Az egyik legnagyobb probléma az elvándorlás. A fiatalok Budapestre vagy külföldre mennek, a nagyszülők távunokáznak. A másik nagy probléma a dolgozói szegénység. Sokan vannak, akik dolgoznak, de nem keresnek eleget. Olcsó összeszerelőüzem-ország lettünk, nem a minőségi munkáé. Pedig a természeti, környezeti adottságunk, a szorgalmunk is megvan arra, hogy ne így legyen.

Ellenzéki vagy kormánypárti városban jobb­-e élni?

PF: Olyan varosban jó élni, ahol normálisan, békében lehet létezni.

RL: Inkább ellenzéki városban. 2014 októberében Tapolcán leváltották a Fideszt, mert csak ígérgetett a kormánypárt. Egyébként ha megnyerem a mostani időközi választást, akkor Veszprém megye fele már ellenzéki lesz a parlamentben. Azt nem tehetik meg, hogy emiatt nem támogatják a fél megyét.

SB: A kampány alatt hallottunk olyan megjegyzéseket, hogy ha nem a kormánypárti jelölt nyer, akkor visszafoghatják a fejlesztéseket. Szerintem ezt a Fidesz sem meri megtenni, mert csak egy még nagyobb 2018-as bukást készítene vele elő. De a kérdésére válaszolva: azon a településen jó élni, ahol a helyiek érdekei érvényesülnek, és nem egy párt érdekeit képviseli valamilyen pártkatona, aki csak a gombokat nyomogatja. 

Ha megválasztanák, akkor miről szólna az első parlamenti felszólalása?

PF: Hű szeretnék maradni a szakszervezeti múltamhoz és munkámhoz, ezért valószínűleg a munka törvénykönyvével kapcsolatos dolgokról szólna. A munka törvénykönyvet ki kellene dobni a szemétbe, egy olyan törvényre volna szükség, ami munkavállaló barát, de a munkáltatót is védi. A jelenlegi nem ilyen. A parlamentben a szakszervezet szócsöve is szeretnék lenni. 

RL: A tapolcai kórházról. Tisztába kellene tenni azokat a rágalmakat is, amit a Fidesz terjeszt ezzel kapcsolatban. Például azt, hogy az önkormányzat nem támogatja a kórházat. Ez hazugság. Egyszerűen arról van szó, hogy jogszabály írja elő, hogy amíg a kórháznak adóssága van az önkormányzat felé, addig nem lehet támogatni. A parlamentben egyébként az itt élők akaratát szeretném képviselni ebben az ügyben is.

SB: Ha megválasztanak, abban a helyi érdekképviselet beérését láthatjuk. Így az első felszólalásom is arról szólna, hogy a települések ne egy kaptafára, ne a központi hatalom kénye-kedve, hanem a helyi igényekhez igazodva kapjanak fejlesztési támogatásokat. 

Vállalna­-e valaha kormányzati megbízatást, és ha igen, milyen területen?

PF: Ez olyan messze van, hogy ilyenen még nem is gondolkodtam. Valószínűleg én inkább a bölcs öreg lennék, a kormányzati munkát a fiatalabbakra bíznám.  

RL: Ha Vona Gáborból miniszterelnök lesz, és alkalmasnak talál egy kormányzati feladatra, akkor az megtiszteltetés lenne, és elvállalnám. Természetesen az egészségügy területén. 

SB: Természetesen minden erőmmel és szakmai tudásommal támogatnám a helyi ügyeket, ezért ha úgy adódna, igen. De csak egy tisztességes, és a vidékért, a kisbirtokosokért és kisvállalkozásokért elkötelezett kormányban. Ilyet pedig csak az LMP-től remélhetünk.

Ha a Parlamentben egy liftben utazna Orbán Viktorral, akkor mondana­-e neki valamit? És ha igen, mit?

PF: Leginkább azt mondanám neki, hogy nagyot csalódtam benne. A Fideszt a megalakulásától figyelemmel kísértem. Az a párt félresiklott. 

RL: Ez szituációfüggő. Nincs köztünk ellentét, soha nem beszéltem még a kormányfővel.

SB: Ha köszönne nekem, viszonoznám. Amennyiben valamilyen kérdést megpendítene, válaszolnék. De a politikai párbeszéd helye a nyilvánosság, az Országgyűlés, a bizottsági ülések, kerekasztalok. Az a mutyivilág, hogy majd a liftben megtárgyaljuk, régi, elavult módszer. Az nem nekem való. 

Rovatok